Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tehnički ministar turizma Anton Kliman i predsjednik HDZ-ovog Odbora za turizam Gari Capelli složili su se u ocjeni da je turizam iznimno važan za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da ima još prostora za jačanje tog sektora, povećanje investicija i prihoda od turizma, ali i kvalitete ponude i sadržaja.


U Hrvatskoj je u osam mjeseci ostvareno 75 milijuna turističkih noćenja ili oko 8 milijuna više nego lani, a takvi rekordi rezultat su rada svih zaposlenih u turizmu te sinergije javnog i privatnog sektora na čemu se temelji i program za turizam Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja, kako tvrdi, ima rješenja i za daljnje povećanje konkurentnosti turizma.

Vezani članci Maja Đerek Školski djelatnici prijavili nepravilnosti pa dobili otkaz: "Događalo se između ostaloga verbalno nasilje nad učenicima" Andrej Plenković Plenković nakon sjednice vrha HDZ-a: "Atikorupcijsko vijeće? Ne pratim što rade, imam većeg posla"

Poručili su to u četvrtak na konferenciji za medije aktualni tehnički ministar turizma Anton Kliman i predsjednik HDZ-ovog Odbora za turizam Gari Capelli složivši se i u ocjeni da je turizam iznimno važan za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da ima još prostora za jačanje tog sektora, povećanje investicija i prihoda od turizma, ali i kvalitete ponude i sadržaja.

Iznoseći glavne HDZ-ove smjernice za turizam istaknuli su povećanje konkurentnosti turizma što planiraju uz ostalo jačim razvojem kontinentalnog te pogotovo zdravstvenog turizma, nastavkom investicija te zapošljavanjem novih 15 tisuća radnika u tom sektoru u četiri godine.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Kolovoz rekordan sa 29,6 milijuna noćenja

Ministar Kliman naglasio je da je ovaj kolovoz srušio sve rekorde s ostvarenih 29,6 milijuna turističkih noćenja, što je za oko 2,3 milijuna noćenja više nego u lanjskom kolovozu, a rekordnih je i ukupno prvih osam mjeseci ove godine sa 75 milijuna noćenja ili čak oko 8 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Sve brojke ove sezone potvrđuju da smo dobro prepoznali trendove i znali s njima upravljati, a zahvaljujem i svima koji su radili u turizmu, od sobarica, recepcionera, kuhara i svima drugima, kao i radnicima u prometu, trgovini i drugima na izvrsno odrađenoj sezoni", rekao je Kliman podsjećajući da je Ministarstvo turizma zadnjih mjeseci radilo na brojnim projektima, od kojih je posebno izdvojio dva - CROkarticu koja je ušla i u izborni program HDZ-a te rekategorizaciju privatnog smještaja s ciljem ujednačavanja standarda kvalitete.

"CROkartica jest inicijalno turistički projekt, no doseg je puno veći, jer osim što ima cilj povećati domaći turistički promet i kontinentalni turizam, vjerujem da će njezino uvođenje omogućiti i razvoj turizma pa i jedan novi optimizam pogotovo u Slavoniji, Lici i drugim kontinentalnim regijama", poručio je Kliman.

Uvjeren je da će taj projekt buduća Vlada na čelu, kako je kazao, s premijerom Plenkovićem vrlo brzo staviti na dnevni red i usvojiti, a slično vjeruje i za projekt rekategorizacije privatnog smještaja s ciljem standardiziranja kvalitete, a time i boljeg nastupa na tržištu kroz povoljnu kreditnu liniju HBOR-a s maksimalnom kamatom do 4 posto, uz rok otplate na 8 godina i druge povoljne uvjete.

Zdravstveni turizam produljuje sezonu na cijelu godinu i donosi dodatnu vrijednost

Capelli, koji je i gradonačelnik Malog Lošinja, naglasio je dobru suradnju Ministarstva turizma i HDZ-ovog Odbora za turizam koji je izradio program za jačanje turizma, u sklopu kojeg je i dodatno zapošljavanje 15 tisuća novih radnika u turizmu u iduće četiri godine.

"To je moguće uz međuresorsku suradnju i nastavak investicija kojih će zasigurno biti dosta i koje će po završetku tražiti nove radnike. Vjerujemo da ih se dosta za turizam može dobiti i prekvalifikacijom iz redova sada nezaposlenih, ali i promjenama u strukovnom obrazovanju", kazao je Capelli.

Poručio je i da je cilj u turizmu smanjiti broj sezonaca i povećati broj zaposlenih na određeno (za stalno), kao i porezno stimulirati one koji u turizmu rade cijele godine.

Tome bi dosta mogao pridonijeti i zdravstveni turizam koji je označio velikim potencijalom i za investicije, jer on može raditi cijelu godinu i u svim dijelovima Hrvatske, te privući i 'brown' i 'greenfield' investicije.

"Već sada u Hrvatskoj ima spremnih bar pet-šest projekata zdravstvenog turizma i investicije od oko 400 milijuna eura", kazao je Capelli ističući i primjer Malog Lošinja gdje su dovršene gotovo sve pripremne radnje za početak obnove i gradnje zračne luke na tom otoku s vrijednosti od 30 milijuna eura, te drugih pratećih objekta što ukupno investicije 'diže' na oko 150 milijuna eura. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju