Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Klima uređaji neće se smjeti vidjeti s ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradski uredi za komunalne poslove i zaštitu spomenika sastavili su pravilnik koji uređuje postavljanje klima-uređaja i antena na zgrade, a prekjučer ga je na sjednici prihvatilo Poglavarstvo.

Uređaji prema pravilniku moraju biti postavljeni tako da ne budu vidljivi s ceste. 

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ako zima ne ugrize..." Dugoročna prognoza za zimu: Meteorolog otkriva što nas čeka za Božić i Novu godinu, kada će biti najhladnije i hoće li pasti snijeg Slika nije dostupna Naknada DB-a putnicima 500 eura za vožnju u pregrijanom vlaku

Klima-uređaji postali su sastavni dio stambenog i radnog prostora, a njihova se uporaba toliko proširila da su zajedno s antenama prekrili gotovo sva pročelja. Rashladni uređaji i antene poput ospica unakazuju čak i pročelja zaštićenih spomeničkih cjelina, piše Večernji list.

'Morat ćemo ukloniti sve klima-uređaje i antene kako se ne bi vidjele s javnih površina. Vrijeme je da napokon i zagrebačka pročelja izgledaju europski' , kaže pročelnik za komunalne poslove Davor Jelavić. 

Do početka rujna, kada Skupština treba prihvatiti pravilnik, još će vrijediti Odluka o komunalnom redu po kojoj se klima-uređaji mogu postavljati samo uz dopuštenje Ureda za komunalne poslove, no Jelavić kaže da se te odluke malo tko pridržavao, a unatoč propisanoj kazni od 700 do tisuću kuna, ne sjeća se kada su nekoga kaznili. 

'Naša pravna služba još definira načine kako maknuti klime s pročelja zgrada. U tijeku je izrada zakona o komunalnom redu kojim ćemo povećati kazne za nepropisno postavljanje klima i svih drugih uređaja',  kaže Jelavić.

Da bi građanima olakšali skrivanje antena na zgradama, kaže Jelavić, grad su podijelili na pet zona s različitim uvjetima za postavljanje. U povijesnoj gradskoj jezgri klima-uređaji mogu se prema pravilniku postavljati na krovu, s dvorišne strane ili u samom dvorištu zgrade na tlu.

Dopušteno je i postavljanje klima-uređaja s dvorišne strane pročelja ako zgrada nije zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro, ali samo tako da oni budu prekriveni maskom u boji fasade kroz koju neće biti vidljivi tehnički detalji i izgled uređaja. Antene se moraju postaviti s dvorišne strane krova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene