Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očevidac kita kod Paga

'Vadili smo parangal kada smo čuli njegovo disanje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski centar 112 iz Zadra obavijestio je Plavi svijet 2. listopada 2011. o opažanju kita oko 10.30 sa zapadne strane paškog mosta u blizini uvale Vlašići na Pagu.

Nakon dojave Plavi svijet je kontaktirao opažatelje koji su oko 11.15 još uvijek promatrali kita. Kit je plivao oko 500 metara od obale, na površini se pojavljuje svakih desetak minuta te pliva u smjeru mosta.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Apsolutno čudna nesreća" Bizarna smrt: Muškarac poginuo nakon sudara brodice i - morskog diva Grbavi kit spasio je od morskog psa VIDEO Nevjerojatan susret s kitom: "Došao je ravno do mene i počeo me gurati glavom. Bila sam prestravljena..."

Ljubomir Komadina koji je vidio kita za Dnevnik.hr je rekao da su u tom trenutku u čamcu bili njih četvorica.

'Vadili smo parangal kada smo čuli neko šušanj. Bio je to uzdah kita. Prilično smo se uplašili u tom trenutku, ali sto posto smo sigurni da je to bio kit', rekao nam je Komadina.

'Iako bez fotografija nije moguće sa sigurnošću utvrditi vrstu, pretpostavljamo kako se radi o velikom kitu - Balaenoptera physalus (Linnaeus, 1758), jedinoj vrsti koja trajno naseljava Sredozemno more. Veliki kit spada u skupinu kitova usana, hrani se sitnom plavom ribom i planktonskim račićima koje procjeđuje kroz usi. Veliki kit je druga je po veličini životinja na svijetu, odmah iza plavetnog kita', kažu u Plavom svijetu.

Najveće zabilježene jedinke na južnoj hemisferi duge su i do 27 metara, no u Sredozemnom moru veliki kitovi imaju oko 18 do najviše 20 metara. Rasprostranjen je u svim morima i oceanima svijeta, a u Sredozemnom moru živi djelomično izolirana rezidentna populacija. Iako njihov točan broj nije poznat, procjenjuje se da danas u Sredozemlju živi nekoliko tisuća odraslih jedinki. Zaplitanje u ribarske mreže, sudari s brodovima i zagađenje okoliša glavne su im prijetnje u Sredozemnom moru danas. Također, uznemiravanje uzrokovano velikim brodskim prometom dodatno utječe na njih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene