Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kirin potpisao hrvatsko-rumunjski akcijski plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin u četvrtak je u Bukureštu potpisao zajednički hrvatsko-rumunjski akcijski plan u području suradnje i zajedničkog djelovanja u borbi protiv organiziranog transnacionalnog kriminala, nezakonitih migracija i drugih povezanih aktivnosti, priopćeno je iz MUP-a.

"Potpisivanje i realizacija bilateralnih i multilateralnih sporazuma zemalja jugoistočne Europe važan je preduvjet sigurnosti, stabilnosti i suradnje u regiji", istaknuo je, prema priopćenju, Kirin potpisujući zajednički akcijski plan kojim je dogovorena operativna suradnja u borbi protiv međunarodnog kriminala, sukladno odredbama Ugovora između vlada Hrvatske i Rumunjske o suradnji u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, nezakonite trgovine drogama i psihotropnim tvarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivica Kirin treći put gradonačelnik Virovitice Slika nije dostupna Virovitica: Novi gradonačelnik Ivica Kirin?

Akcijski plan, navodi se, predviđa mogućnost osnivanja zajedničkih radnih skupina za pojedina područja, a koordinator provedbe za hrvatsku će stranu biti Ravnateljstvo policije MUP RH.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, podsjeća se, u Bukureštu sudjeluje na trećem neformalnom sastanku ministara unutarnjih poslova, sigurnosti i javnog reda zemalja jugoistočne Europe koji se održava do petka. Uz Kirina, na sastanku sudjeluju ministri još 9 zemalja regije (Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Moldove, Rumunjske i Srbije), predstavnici UNMIK-ove misije na Kosovu i Centra SECI-ja (Inicijative za suradnju u Jugoistočnoj Europi) iz Bukurešta.

Sudionici sastanka ocijenili su da bukureštanski skup predstavlja daljnji politički korak u cilju jačanja regionalne suradnje u području unutarnjih poslova. Poseban naglasak stavljen je na zajedničke aktivnosti usmjerene uspostavi učinkovite borbe protiv prekograničnog kriminala, stoji u priopćenju.

Sastanak će, prema priopćenju, završiti usvajanjem zajedničke izjave u kojoj se, među ostalim, ističe trajno opredjeljenje za zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala, nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i drugih oblika kriminala. U tom cilju, ističe se u prijedlogu izjave, potrebno je ojačati policijsku suradnju, suradnju u području granične kontrole, te promicati politike koje su u skladu s europskim standardima u području migracija, azila i izbjeglica.

Na marginama sastanka u Bukureštu ministar Kirin je, prema priopćenju, imao i nekoliko bilateralnih susreta s kolegama i
izaslanstvima drugih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene