Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Trumpova lažljivica''

Strah i trepet Bijele kuće: Majka 4 djece je najmoćnija žena u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važna tema u američkom društvu – kako povećati broj crnih studenata na sveučilištima dobila je medijski prostor zahvaljujući jednoj neobičnoj fotografiji, odnosno ženi koja vuče mnoge konce u Bijeloj kući.

Dok je Ovalni ured bio pun akademika koji su s predsjednikom SAD-a došli razgovarati kako povećati broj tamnoputih američkih studenata, predsjednikova savjetnica Kellyanne Conway u neobično ležernoj pozi sjela je na kauč. Iako je u pravilu tim činom izazvala kritiku javnosti, da nije objavljena ova fotografija bilo bi zanemareno da Donald Trump ima sluha prema jednoj veoma važnoj temi – obrazovanju crne populacije.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Slika nije dostupna Retoričke tehnike 5 trikova kojima savjetnici "spašavaju" Trumpa

Iako je tek kratko u Bijeloj kući, Kellyanne Conway dobro je poznata američkoj javnosti kao direktorica Trumpove kampanje, a sada savjetnice predsjednika. Njezin čvrst i dominantan karakter jako je dobro poznat onima s kojima radi, piše Daily Mail.

Ova 50-godišnjakinja je majka četvero djece i trenutačno je najmoćnija žena u SAD-u. Već desetljećima radi kao savjetnica republikancima kako pridobiti više ženskih glasova.

Rođena je 1967. kao Kellyanne Fitzpatrick u radničkoj obitelji u New Jerseyju. Otac joj je bio vozač kamiona, a roditelji su joj se razveli kada je imala samo dvije godine. Odgojena je u obitelji potomaka talijanskih doseljenika – s majkom Diane, bakom i dvije tete. ''U obitelji nikada nismo vodili političke razgovore, koliko se sjećam'', rekla je. Ali, jednom je prilikom u njezinu srednju školu došao Ronald Reagan čiji ju je govor, kaže – inspirirao.

Jedan od prvih poslova koje je radila bio je branje borovnica na farmi Hammontonu. Njezin bivši šef prisjeća se da je brala toliko brzo da su je ljudi dolazili gledati, a kada je sudjelovala u natjecanju rezultat do pobjede je bio tijesan, pa je tražila ponovno prebrojavanje – ispalo je da je bila u pravu i da je upravo ona pobijedila.

Dok je studirala na Oxfordu, odlučila je karijeru započeti u politici. Osnovala je vlastitu tvrtku za provođenje anketa i političko savjetovanje. Kako je time ušla u pretežno muški svijet, kaže da su joj konkurencija bili obično stariji muškarci, na pozicijama moći, s ušminkanim titulama.

''Odgojena sam da budem snažna žena bez da je itko spomenuo riječ feminist'', rekla je jednom prilikom.

Posljednjih 16 godina udana je za Georgea Conwayja III, njujorškog odvjetnika s kojim ima četvero djece – 12-godišnje blizance Claudiju i Georgea, osmogodišnju Charlotte i sedmogodišnju Vanessu.

Trumpovu kampanju preuzela je u kolovozu prošle godine, kada je počeo padati po anketama i te ga uvjerila da ublaži svoj inače bombastični pristup. Sadašnjeg je predsjednika upoznala 2001. nakon što se sa suprugom doselila u Trumpov toranj. Znao je da se bavi politikom, pa bi je često kada bi se s njom susreo u prolazu, pitao o tome. Tijekom izbora za republikanskog kandidata za predsjednika, radila je za Trumpovog suparnika Teda Cruza.

Kritičari su je nazivali ''Trumpova lažljivica'', što je kuliminiralo njezinom izjavom o ''alternativnim činjenicama'' kada je pokušala dočarati drugu perspektivu broja nazočnih na inauguraciji u siječnju.

''Nema tog s čim se ona neće suočiti. Kada se moji savjetnici boje otići na neku televiziju, pitam nju hoće li ići. Ona uvijek ode i uvijek ih uništi'', jednom je prilikom rekao Trump.

Mnogi kažu da je zapravo vrlo ugodna i draga osoba, uvijek se, primjerice sjeti svačijeg rođendana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene