Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kehoe: 'Dokazano je da nisam u sukobu interesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je uzdrmana već druga obrana hrvatskih generala, u Haagu, na udaru dviju obrana našao se i odvjetnik Ante Gotovine, Greg Kehoe. On tvrdi da nije u sukobu interesa, te da je to već utvrdilo Tužiteljstvo Haaškog suda.

On je, naime, 6 godina radio u uredu tužiteljstva u Haagu, a odvjetnici obrana Čermaka i Markača kažu kako su blizu toga da ga, zbog sukoba interesa, prijave sudu, jer je, kažu istraživao i Oluju, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene"

'Apsolutno sam bezbrižan, znam da ni na koji način nisam sudjelovao u istrazi Oluje', kaže Kehoe.

Dodaje da je siguran da će to potvrditi i sud, kao što je to već potvrdilo i tužiteljstvo. 

No, Ivan Zvonimir Čičak tvrdi da posjeduje dokument koji dokazuje Kehoeovu upletenost u istrage o Oluji, te da ga je je proslijedio drugim obranama.

'To je čista glupost, riječ je o dokumentu iz predmeta Martić, gdje ja jesam sudjelovao i u toj sam analizi na kraju spomenuo da je Krajina srušena u akciji Oluja i ništa više', kaže Kehoe.

Tvrdi da je taj dokument toliko beznačajan, promatramo li predmet Gotovina i ostali, da nam ga haaško tužiteljstvo, do danas, uopće nije dostavilo kao relevantan dokument.

Kehoe potvrđuje da je u tužiteljstvu radio od 1994. do 1999., no nikad na predmetu Oluja. 

'Sve da se moje ime i nalazi na nekom dokumentu gdje se spominje Oluja, standard za isključenje jednog bivšeg tužitelja kao branitelja jest pitanje je li on sudjelovao u predmetu na strani tužiteljstva u značajnoj mjeri. S obzirom na to da tužiteljstvo ima više od 500 iskaza svjedoka, a tamo pišu svi koji su nazočili ispitivanju, nema ni jednog jedinog iskaza na kojemu bi bilo moje ime kaže Kehoe.'

Njegova imena nema ni na 10.000 dokumenata koje su dobili od tužiteljstva.

Kehoe kaže da je, prije akreditacije, haaško tužiteljstvo već bilo provelo internu istragu o njegovu eventualnom sukobu, s obzirom na to da je bio njihov član, te da je ustanovljeno kako tog sukoba nema. 

Istragu je, kaže, bio naložio i zamjenik tužiteljice Carle del Ponte David Tolbert, a da ne vide njegov sukob interesa, potvrdili su i Anton Nikiforov te Olga Kavran iz tužiteljstva.

Čini mu se da neki 'baš ne razumiju institut sukoba interesa'", a na tvrdnje kako nije baš najbolje što Gotovina ima odvjetnike Amerikance, zbog jezične barijere, odgovara:

'Moj klijent kaže da je zadovoljan svojim odvjetnicima Amerikancima, a ne postoje nikakve jezične, niti druge barijere među nama.'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene