Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suspendirani novinari i urednici Glasa Istre na današnjoj su konferenciji za novinare u Puli izjavili su da su podnijeli kaznenu prijavu za uvredu i klevetu protiv predsjednika Uprave Željka Žmaka jer ih je, među ostalim, nazvao pučistima čime im je, kažu, nanesena velika šteta.


Oni su još jednom svoje udaljavanje s radnog mjesta ocijenili kao "čin najgrubljeg kršenja medijskih sloboda te ljudskih i sindikalnih prava" pa će se stoga obratiti svim domaćim i međunarodnim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih i sindikalnih prava te medijskih sloboda.

Vezani članci Slika nije dostupna Glas Istre u ponedjeljak prekida štrajk Slika nije dostupna 'Medijski prostor je zatrovan političarima i financijskim moćnicima'

Odluku predsjednika Uprave Željka Žmaka, koja je objavljena danas u listu, a kojom je izvan snage stavljena odluka o suspenziji Eni Ambrozić, Zvjezdane Vučinić, Igora Brajkovića i Gorana Prodana dok će se, kako se navodi u odluci, "ustrajati u namjeri izvanrednog otkazivanja ugovora o radu Tatjani Uvodić-Iveša, Draženu Majiću i Zorki Jelenić", bivši urednik deska Igor Brajković drži neprihvatljivom i ponižavajućom.

- Mi još uvijek nismo dobili nikakvu odluku i osobno ju neću
prihvatiti. Smatram da to predstavlja rušenje našeg dostojanstva i časti i da se radi o aktu milosti. Jer, kako drugačije tumačiti činjenicu da se nas danas novinskim tekstom poziva da se javimo novom glavnom uredniku, kazao je Brajković.

On je izrazio negodovanje današnjom izjavom novog glavnog urednika Dražena Dobrile po kojoj će od danas "Glas Istre biti regionalni liberalni list lijeve orijentacije".

- Koliko ja znam, jedino se IDS u Istri odredio kao lijevo liberalna stranka. Ne bih želio da Glas Istre postane glasnik, odnosno bilten IDS-a, jer bi to u konačnici bilo ono što je Ivan Jakovčić dugi niz godina priželjkivao, zaključio je Igor Brajković.

Po riječima suspendiranog novinara Dražena Majić, u pozadini je ovoga slučaja pokušaj jedne poslovno-političke grupacije da preuzme nadzor i potpuno ovlada istarskom medijskom scenom.

- Eksponent je ove grupacije, koju politički pokrivaju čelnici IDS-a, a čiji su projekti uglavnom vezani uz poslove s nekretninama koji se financiraju kreditima jedne banke, Đani Bažon protiv kojega se već šest godina vode tri kaznena postupka u kojima je optužen za najteže oblike gospodarskog kriminala, naglasio je Majić.

Dodao je kako su problemi za suspendirane novinare nastali kada je objavljen podatak o kreditnom jamstvu Željka Žmaka za 30 milijuna kuna kredita tvrtkama, u kojima je direktor upravo Bažon.