Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bezobzirna birokracija

Kazna liječnici jer je pacijentu spasila život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek oboli od karcinoma, treba mu 48 tisuća na mjesec za skupi lijek, doktorica ga pošalje na liječenje koje će platiti strana farmaceutska tvrtka, a onda država traži od liječnice da mu ona od svoje plaće plati i putne troškove od Zagreba do Rijeke.

Dragan Prcić dobio je karcinom bubrega i metastaze na plućima. S klasičnom kemoterapijom u Zagrebu mogućnosti da preživi bile su mu 5 posto. No, srećom KBC Rijeka od jedne inozemne farmaceutske tvrtke 2007. dobila je skupi lijek Sutent i eksperimentalno pokušava liječiti grupu smrtno oboljelih pacijenata. Prijavio se i Dragan. Tamo ga upućuju njegov urolog i kirurg, a doktorica obiteljske medicine piše uputnicu za Rijeku.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko otkriće Ugledni znanstvenik Igor Štagljar: "Lijek protiv raka pluća je spreman za upotrebu" Slika nije dostupna KAKO DO LIJEKOVA ZA NAJMLAĐE Ravnatelj Klaićeve za Novu TV o slučaju koji je potresao Hrvatsku

Besplatno liječenje je uspjelo. 13 puta Dragan je putovao, pa od HZZO-a tražio kune za troškove puta. Odbili su, ali nakon žalbe ipak isplatili 3049 kuna i 80 lipa. A onda račun ispostavili njegovoj liječnici. Pa kad ga je znala slati tako daleko, nek sad plati od svoje plaće. Ona se pravdala da je čovjeku spašavala život.
 

'Međutim HZZO je meni odgovorio da ukoliko sam se ja vodila faktorom čovjek, a ne pozitivnim pravnim propisima iz zdravstvenog osiguranja, da to ne može biti za mene nikakvo opravdanje. Moja je nagrada meni to što je pacijent još uvijek živ', kaže specijalistica obiteljske medicine Slava Posenjak Pavišić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene