Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas u Jelsi kako 'vjerskim simbolima nije mjesto u državnim institucijama, oni ne smiju biti u policiji, niti u vojsci, jer tamo služe ljudi različitih vjeroispovijesti'.


'Istina, katolika ima najviše, ali upravo zato katolici moraju biti tolerantni da bi zaštitili one koji su slabiji', rekao je Mesić koji je danas bio nazočan svečanoj sjednici jelšanskoga Općinskog vijeća uz Dan općine Jelsa, na otoku Hvaru. Dakle, dodao je Mesić, 'moramo zaštiti ranjive skupine - a koje su te skupine, pa to su nacionalne manjine, manje vjerske zajednice, to su invalidi, djeca, bolesnici, općenito oni koji ne mogu sami svojim angažmanom riješiti svoje probleme'. 'Zato, naučimo se toleranciji', kazao je predsjednik Mesić, osvrčući se na brojne komentare koje je u hrvatskoj javnosti izazvala njegova prekjučerašnja izjava o tome da bi iz vojarni i državnih ustanova trebalo ukloniti križeve.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Šteta je da Mesić postane politički umirovljenik' Slika nije dostupna 'Mesić zadire u vjerske osjećaje i vrijeđa'

>> 'Mesić zadire u vjerske osjećaje i vrijeđa'

Trust mozgova

Govoreći o aktualnoj gospodarskoj krizi, odnosno recesiji, ocijenio je kako je neokapitalizam zapravo postao kontraproduktivan, što se najviše vidjelo u SAD-u. Kada je riječ o hrvatskoj gospodarskoj situaciji založio se za 'trust mozgova' koji bi mogao pomoći u pronalaženju najboljih rješenja za izlazak iz krize. Predsjednik Mesić se osvrnuo i na zakone koje je potpisao, a sada traži njihovo preispitivanje pred Ustavnim sudom, naglasivši da on jednostavno poštuje Ustav RH i važeće zakone, te da se koristi pravima koja mu pripadaju kao šefu države. Podržao je također neposredni izbor načelnika, gradonačelnika i župana u Hrvatskoj, dodavši kako se oni sada, isto kao i ostali političari, moraju posvetiti tome da svojim sugrađanima osiguraju bolji život.

Nagrade općine Jelsa

Na svečanoj sjednici jelšanskoga Općinskog vijeća dodijeljene su i nagrade općine Jelsa - ovogodišnju nagradu za životno djelo dobio je Ante (Toni) Krstinić, dugogodišnji pedagoški i kulturni djelatnik iz Vrboske. Skupna nagrada pripala je Rukometnom klubu 'Jelsa' koji je u prethodnoj natjecateljskoj sezoni izborio ulazak u II. Hrvatsku rukometnu ligu - Jug, dok su osobne nagrade dobili rukometni trener Dobroslav Bojanić i inicijator osnivanja Udruge osoba s invaliditetom otoka Hvara Andrej Gabelić, obojica iz Vrboske. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse, koju je vodio predsjednik Ivan Grgičević, uz predsjednika Mesića nazočili su i saborski zastupnici Vesna Pusić i Arsen Bauk, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Visko Haladić, sudac Ustavnog suda RH Antun Palarić, veleposlanica Republike Hrvatske pri UNESCO-u Neda Ritz, predstavnici Crkve, te predstavnici lokalnih vlasti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju