Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se plastika sve više reciklira, potražnja za njom nadmašuje reciklažu. Godišnja proizvodnja plastičnih boca u drastičnom je porastu, a ne reciklira ih se ni pola.


Unatoč brojnim kampanjama za smanjivanje uporabe plastičnih predmeta, godišnja potrošnja plastičnih boca u drastičnom je porastu. Očekuje se da će do 2021. godine biti pola bilijuna odbačenih plastičnih boca koje ugrožavaju ocean i obale.

Vezani članci Ilustracija Poznat datum nuklearnog testa Sjeverne Koreje: "Vjerojatno će biti određeno događajima u Kini i SAD-u" Smeće u moru sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) Smeće u moru sve veći problem: U samo 24 sata ronioci izvukli oko tri tone otpada

Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca. Taj će broj porasti za 20 posto odnosno na 583,3 milijarde do 2021. godine, procjene su izvještaja o globalnom kretanju trendova pakiranja koje je izradio Euromonitor, piše Guardian. Na taj će se način proizvesti još veća kriza okoliša i ozbiljno će utjecati na klimatske promjene.

Drastično povećanje broja kupljenih plastičnih boca događa se zbog prenošenja zapadne užurbane kulture, u kojoj stanovnici velik dio stvari obavljaju ''s nogu'', na kinesku kulturu.

Prošle godine na globalnoj je razini prodano 480 milijardi plastičnih boca, a manje od polovice ih je reciklirano. Ako bismo stavili prodane plastične boce 2016. jednu na drugu, njihova bi duljina dosegnula pola puta do Sunca. U usporedbi s time., deset godina ranije prodano ih je 300 milijardi.

Većina plastičnih boca koje se koriste za sokove i vodu izrađene su od materijala popularno zvanog PET, koji se može reciklirati. Međutim, veoma velik broj njih ne reciklira se, nego završi u oceanu.

Procjenjuje se da se količina između 5 i 13 milijuna tona plastike nalazi u oceanu. Dio te plastike završi u želucima ribe, ptica i drugih organizama. Koliko je situacija alarmantna pokazuje i podatak da će do 2050. u oceanu prema težini biti više plastike nego ribe. Dio te plastike kasnije završi i u prehrani ljudi.

Sveučilište Ghent u Belgiji objavilo je podatak da prosječni konzument morskih plodova godišnje u sebe unese 11.000 malih komada plastike. Istraživanja koja su provedena i kod jadranskih riba pokazuju da zabrinjavajuće velik broj njih sadrži mikroplastiku.

''Iako je proizvodnja plastičnih boca dramatično porasla u posljednjih 20 godina, sustav kontrole, ponovnog korištenja i recikliranja ne razvija se istom brzinom'', rekao je Hugo Tagholm iz udruge za očuvanje mora.

Nedavno je objavljeno i da se plastikom koja se nakuplja na obali uništavaju neke od najljepših plaža, naročito onih na udaljenim otocima.

Najveći je potrošač plastičnih boca Kina, a potraga za tom vrstom proizvoda na tom golemom tržištu vrtoglavo raste. ''To je kritična zemlja za razumijevanje globalne prodaje plastičnih PET boca, a potraga Kineza za plastičnim bocama nastavlja rasti'', rekla je Rosmery Downey, voditeljica projekata u Euromonitoru i jedna od svjetskih stručnjakinja za proizvodnju plastičnih boca. Ovako to izgleda u brojevima: U 2015. ondje je prodano 68,4 milijardi boca , a 2016. 73,8 milijardi.

Taj se porast, smatraju stručnjaci, događa porastom urbanizacije. Osim toga, postoji želja za zdravim životom i ako ste k tome još zabrinuti za podvodnu kontaminaciju i kvalitetu vode iz slavine, sve to doprinosi povećanju korištenja flaširane vode, a to pak vodi zagađivanju okoliša.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju