Buru reakcija i osuda kolega izazvala je u srijedu saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović svojim pitanjem je li prikladno da Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti, koje se planira osnovati, nosi ime prvog hrvatskog predsjednika.


"Je li prikladno ime novog sveučilišta dr. Franjo Tuđman, s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu?" zapitala se Katarina Peović nakon što je ministar obrane Mario Banožić u Saboru predstavio zakon o osnivanju tog sveučilišta.

Vezani članci Dijana Zadravec Zadravec pokazala dokumente koji navodno dokazuju nepravilnosti u KBC-u: ''Preko posrednika su mi prijetili otkazom. Vatavuk se usporedio s Hitlerom'' Katarina Peović u kratkoj haljini u Saboru Katarina Peović o optužbama za kršenje dress codea: "Meni smeta što se krše radnička prava"

"Ime je vrhunski odabrano jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku", odgovorio joj je Banožić, nakon čega je počela serija zastupničkih reakcija. Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić poručio kako je javna isprika najmanje što HDZ može tražiti od Peović za sve što govori o Tuđmanu.

"Nećemo dopustiti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žal što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske", istaknuo je Bačić.

''HDZ neće dopustiti klevete ideoloških nasljednika SKJ''

Naglasio je da je Tuđman jedan od najvećih hrvatskih sinova, te da HDZ neće dopustiti da se na njega klevetama i lažima nabacuju "oni koji su ideološki i svjetonazorski nasljednici SKJ, kojima i danas petokraka znači više nego povijesni hrvatski grb".

Da je "sramotno i besprizorno" u Saboru tvrditi da je Tuđman zločinac, smatra i HDZ-ov Željko Reiner, koji ističe kako bi bez njegova vodstva došlo u pitanje kako bi Republika Hrvatska danas izgledala "i bi li oni koji danas o njemu tako govore uopće sjedili u sabornici ili bi bili negdje u Užicama". Žestoko su na izjave Peović reagirali i Marijan Pavliček (HKS) i Stipo Mlinarić Ćipe (Domovinski pokret) predbacujući joj da hvali zvijezdu petokraku koja je razarala Vukovar, a Tuđmana smatra zločincem.

''Tito je dokazani zločinac''

"Tito je dokazani zločinac i crvena petokraka je zločinačka koja je napadala Vukovar", poručio joj je Mlinarić, a Pavliček dodao da bi Peović trebalo udaljiti sa sjednice. "Ovo je sramotno", poručio je.

"Upravo smo čuli najskandalozniju izjavu u povijesti Sabora", izjavio je Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti), koji je kolegama koji su reagirali na izjave zastupnice Peović spočitnuo način na koji su to radili, "bez povišenih tonova", a predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića prozvao da joj je preko volje dao opomenu.

"Ne budite veći papa od pape", uzvratio mu je Miro Bulj (Most), koji je ranije nedvosmisleno osudio zastupničinu izjavu.

Nismo ovdje da branimo drugima da govore što žele

Jandroković je više puta ponovio kako je izjava Peović neprihvatljiva i netočna te da se s njom ne slaže, ali da su riječi koje je izgovorila njezini politički stavovi s kojima izlazi pred birače. "Nismo ovdje da branimo drugima da govore što žele, o tome će odlučivati građani", poručio je zastupnicima.