Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska vlada svim sredstvima pokušava zaustaviti izjašnjavanje Katalonaca o neovisnosti.


Nakon zabrane referenduma, španjolska vlada sada žele zabraniti neobvezujuće konzultacije građana u Kataloniji, koje su najavljene za 9. studenog. Za katalonske vlasti to je očita zlouporaba ovlasti.

Vezani članci Slika nije dostupna Katalonski čelnik poručio: "Katalonija će proglasiti neovisnost u idućim danima" Slika nije dostupna Španjolska vlada u suradnji s drugim strankama traži odgovor na pitanje Katalonije

Najava madridskih vlasti da će putem suda zabraniti neobvezujuće konzultacije, digla je na noge čelnike Katalonije.

'To ne samo da je smiješno, španjolska vlada zloupotrebljava ovlasti i zakone. Ustavni sud koriste u pogrešne svrhe, prisiljavaju ga da odlučuje o pitanjima koja nisu u njegovoj nadležnosti. Posao Ustavnog suda nije rješavati politička pitanja', rekao je Artur Mas, predsjednik španjolske pokrajine Katalonije.

No posao Ustavnog suda jest odlučivati o ustavnosti. Referendum o neovisnosti je zabranjen, jer zakon predviđa njegovo održavanje na cijelom teritoriju, a ne samo na jednom dijelu. Vlasti u Madridu vjeruju da su protuustavne i najavljene konzultacije.

'Simbolično glasovanje o neovisnosti Katalonije je protuzakonito'

'Odluku mora donijeti narod. Činjenica da nam ne dopuštaju konzultacije, odnosno ubacivanje papirića u kutiju, pokazuje nedostatak poštovanja. Mi se samo želimo izraziti. Ako ishod bude pozitivan, dobro. Ako bude negativan, opet dobro. Ali mi imamo pravo reći što mislimo', rekla je Judith Torrent, stanovnica Barcelone.

Površinom nešto veća od Belgije, Katalonija je jedan od najbogatijih i industrijski najrazvijenijih dijelova Španjolske, sa sedam i pol milijuna stanovnika. Katalonija je ujedno i najzaduženija španjolska pokrajina.

Katalonci vjeruju da bi sve bilo drugačije kada bi zarada ostajala u njihovim džepovima. Isto razmišljaju i neka druga područja u krizom pogođenim zemljama, kao što je Italija.

U Veneciji je bogati poduzetnik nedavno proveo neobvezujući on-line referendum, koji je pokazao da je 87 posto sudionika za odcjepljenje pokrajine od Italije. Istočnije raste Pokret za slobodni teritorij Trsta, koji na skupovima okuplja i do osam tisuća ljudi.

U oba slučaja riječ je o gospodarski jakim područjima. Trst je važna međunarodna luka, Venecija popularno turističko odredište. Talijanske vlasti zasad ne moraju strahovati od katalonskog scenarija. Službeno izjašnjavanje o neovisnosti zasad nitko ne spominje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju