Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Michael Karnavas, branitelj bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića, kazao je u završnim riječima da je tužiteljstvo na suđenju pokušalo činjenice prilagoditi svojim potrebama i selektivno ih interpretirati.


'Optužba nastoji osuditi Prlića činjenicama iz svojevrsne Prokrustove postelje', rekao je Karnavas, poručivši sudskom vijeću da umjesto selektivnog tužiteljskog pristupa činjenicama treba u donošenju odluke u cjelini sagledati čitav predmet sa svih devet tisuća dokumenata i sve dokaze pretočene u 52 tisuće stranica zapisnika sa suđenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Čelnici Herceg-Bosne: Žalimo zbog žrtava, ali nismo krivi Slika nije dostupna Kraj maratonskog suđenja: Čelnici Herceg-Bosne obraćaju se sudu

>> Haag: Krenule završne riječi obrane bosanskih Hrvata

Pozvao se na Sokrata

Usporedivši tužiteljsku završnu riječ sa suđenjem Sokratu, Karnavas je, pozivajući se na Sokratove riječi, pozvao sudsko vijeće da njegova branjenika prosuđuju 'po istini, a ne po govorničkim vještinama tužitelja koji su prošli tjedan izveli dramatične završne riječi.

Svjedoci se ne smiju procjenjivati na temelju njihove vjere ili nacionalnosti, nego na temelju njihova iskaza

Poručio je da ukupna procjena svih dokaza mora dovesti sudsko vijeće do drugih zaključaka od onih koje nudi tužiteljstvo. On je doveo u pitanje ne samo vjerodostojnost svjedoka tužitelja koji su prenosili svoje dojmove ili dokaze iz treće ruke nego i interpretacije Prlićevih postupaka koje su ponudili tužiteljski svjedoci navodeći kao primjer da je njegovo nedovoljno dobro vladanje engleskim jezikom moglo stvorili prostor za nesporazume.

Karnavas je, odgovarajući na tvrdnje tužitelja iz završnih riječi da svjedoke obrane treba procjenjivati kroz činjenicu da se najvećim dijelom radilo isključivo o Hrvatima, uzvratio da se svjedoci ne smiju procjenjivati na temelju njihove vjere ili nacionalnosti, nego na temelju njihova iskaza. Odbacio je i tvrdnje tužitelja da su optuženici pokušavali prebaciti odgovornost na druge osobe poručivši da Prlić stoji iza dokumenata koje je potpisao. (Hina)