Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovačka pivovara o zabrani rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu odluke Inspekcije zaštite okoliša o privremenoj zabrani proizvodnje piva, odnosno rada pogona vrenja, dok se ne osposobi uređaj za rekuperaciju ugljičnog dioksida (CO2), Karlovačka je pivovara izvijestila da su završeni svi tehnički radovi kako bi taj pogon bio pušten u rad.

Navode da do danas nisu dobili dozvole od mjerodavnih tijela za
postupno postavljanje strojeva za rekuperaciju ugljičnog dioksida te je stoga puštanje u rad toga sustava iz administrativnih razloga odgođeno za tjedan dana. U Pivovari napominju da je ta dozvola povezana sa završetkom radova na novoj energani koji su u tijeku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEDNA OD NAJVEĆH PRIJETNJI Većina stanovnika europskih gradova udiše opasno zagađen zrak: Pet zemalja se ističe Slika nije dostupna Složni unutar EU Pozivaju na jedinstveni zdravstveni sustav: ''Nedovoljno smo opremljeni za krizna stanja''

Ističu da od 1. ožujka čine sve kako bi se preusmjerilo ispust
ugljičnog dioksida pošto je otkriveno da je ušao u kanal otpadnih voda. O tome su, kažu, odmah izvijestili policiju i preporučili
korekcije.

Uz ostalo navode da su 2. ožujka premjestili ispust CO2 i stalno se mjeri njegova razina, a CO2 koji se proizvodi, trenutačno se ispušta u atmosferu.

- Cjelokupno poslovanje je normalno te nije opasno ni za zdravlje ni za okoliš, kao ni u uobičajenu poslovanju sličnih industrija i
postrojenja, te zato ne razumijemo tu odluku, kažu u Pivovari.

- U zadnja dva tjedna u potpunosti surađujemo sa svim mjerodavnim tijelima i očekujemo da će se ta suradnja i dalje temeljiti na pravnim i realističnim osnovama, dodaju.

Privremenu zabranu izdala je danas Inspekcija zaštite okoliša, a
glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević objašnjava da je Karlovačka pivovara u nedjelju završila jedan ciklus fermentacije i danas je trebala početi novi.

- Ministarstvo zaštite okoliša smatra da novi ciklus fermentacije
može, jer nije potpuno uspostavljen sustav obradbe ugljičnog dioksida, izazvati probleme opasne za ljude i okoliš te je izdalo zabranu rada pogona za fermentaciju sve dok se ne uspostavi tzv. rekuperacija, tj. postrojenje za obradbu ugljičnog dioksida, rekla je Gojević.

Dodala je da "laičkim rječnikom to znači da ugljični dioksid više ne odlazi u kanal, uz koji je stradao Zdravko Martinović, već se s CO2 postupa na dva načina: pročišćava se u postrojenju za obradbu i veći dio ponovno služi u proizvodnji, a manji dio odlazi u atmosferu, ali na najmanje 25 metara visine, gdje nije štetan za ljude", kazala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene