Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko je u prirodu odbacio bačve s više od 15.000 kilograma opasnog sadržaja još se ne zna.


Šezdeset bačava s opasnim otpadom koje je netko početkom svibnja odbacio na više mjesta u prirodu u Karlovačkoj županiji, zbrinuto je u ovlaštenoj tvrtki CIAK u Vojniću, nakon vaganja utvrđeno je da ukupna težina iznosi 15.140 kilograma, no joj nije utvrđeno o kojoj je kemikaliji riječ, doznaje se u četvrtak u županijskom Stožeru za zaštitu i spašavanje.

Vezani članci Prometna nesreća, ilustracija Drama u Karlovcu: Automobilom sletjela kod Židovskog groblja, hitno prebačena u bolnicu Bačve s opasnim otpadom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Bačve s opasnim otpadom i dalje leže na cesti: Hoće li za njihovo uklanjanje Općina morati u rebalans proračuna?

Bačve su odbačene oko Karlovca, Ozlja, Duge Rese, Ribnika, Lasinje i Babine Gore.

Tome treba pridodati i 5.780 kilograma zemlje i trave koja je po nalogu inspekcije uklonjena s dvije lokacije, gdje je dio sadržaja iscurio iz bačvi, rekao je Goran Franković, voditelj tima stručnjaka kojeg je za rješavanje ovog problema formirao županijski Stožer za zaštitu i spašavanje.

To je ukupno 20.920 kilograma, a budući da će jedinice lokalne samouprave zbrinjavanje CIAK-u plaćati po deset kuna za kilogram, šteta je veća od 209 tisuća kuna. Tome treba dodati i trošak Javne vatrogasne postrojbe, rekao je Franković.

'Ne prilazite im' - Tko ostavlja bačve s opasnim otpadom po Karlovačkoj županiji?

Naglasio je da su se bačve s opasnim otpadom izvlačile i iz teško dostupnih mjesta u prirodi, u zaštitnoj opremi pod velikom vrućinom, te da treba pohvaliti djelatnike Javne vatrogasne postrojbe za požrtvovnost.

Načelnik Stožera Josip Šafar rekao je da oni surađuju i s policijom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Državnim zavodom za toksikologiju, ali da još nije poznat sadržaj bačava.

Trebamo potvrdu o kojoj se kemikaliji radi da znamo "kome ćemo otići po račun", rekao je Šafar.

Franković je naglasio da je uz neke od bačava bilo i raznih napomena o rukovanju, čak i evidencijskih listića.

Obojica se zato nadaju da neće biti teško pronaći počinitelja, a onda će ga zbrinjavanje otpada koštati neusporedivo više od troška koji bi imao da je platio redoviti put zbrinjavanja opasnog otpada iz svoje djelatnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju