Instalacija u Karlovcu (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Instalacija u Karlovcu (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Na jednom od najprometnijih karlovačkih raskrižja kod Autobusnog kolodvora u četvrtak je postavljena žičana instalacija akademskog kipara Domagoja Gračana koja podsjeća da je tu prije 25 godina od neprijateljskog hica iz snajpera poginuo hrvatski branitelj Milan Dorma, koji je na cesti ležao mrtav četiri dana.


Zbog postavljene instalacije do nedjelje će brzom cestom kroz Karlovac biti na snazi posebna prometna regulacija.

Instalacija s obličjem čovjeka u prirodnoj veličini bit će uklonjena s prometnice nakon četiri dana, 9. listopada, a bit će podsjetnik da je na tome mjestu Milan Dorma ležao mrtav četiri dana a da ga se nitko nije usudio skloniti zato što je iz obližnjih nebodera i vojarni JNA tih dana prijetio snajperist.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromova Ivan Krupec rekao je da je Dorma s dvojicom civila mučki ubijen, a okupatorska vojska nije dopustila da se njegovo tijelo dostojno odnese. "To nisu dopustili snajperski hici, a nakon četiri dana, zahvaljujući vojnoj operaciji, došli smo u poziciju da odnesemo tijelo", rekao je Krupec.

Simbolički polegnut mrtav čovjek na cesti rad je Domagoja Gračana, koji je prilikom postavljanja te skulpture rekao kako mu je rad na njoj bio "jedan od najemotivnijih trenutaka u životu".

Otvorena oružana agresija na Karlovac u Domovinskom ratu počela je 4. listopada, i to na samo središte grada i prigradsko naselje Turanj. U vrijeme kad je Dorma poginuo, 6. listopada, nasuprot raskrižja već je bio spaljen veliki trgovački centar.

Milan Dorma rodio se 27. lipnja 1963. u Novom Mestu, u Sloveniji, a poginuo je kao pripadnik 2. gardijske brigade Gromova, 3. pješačke bojne. (Hina)