Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da bi zaradila, a izbjegla troškove eutanazije, tvrtka CRPK, koja je u Karlovcu dobila koncesiju za Sklonište životinja na Utinji, davi uhvaćene pse lutalice, a taj postupak kao eutanaziju plaćaju porezni obveznici gradova i općina s kojima je tvrtka sklopila ugovor.


Optužbe su to koje su na press konferenciji Udruge PCAP u Karlovcu danas iznijeli doktor znanosti Dražen Horvat i pijanistica Vlasta Đura iz Zagreba, prenosi Radio Mrežnica.

Vezani članci Ilustracija Profesor s Yalea šokirao idejom kako se riješiti umirovljenika: "Trebao sam biti oprezniji" Ilustracija Osam pasa nasmrt izgrizlo svoju šetačicu, svjedoci opisali trenutke užasa: "Vrištala je, vukli su je"

Udruga PCAP već je bila na razgovorima u Gradu i tražila odgovore o poslovanju CRPK-a, no odgovora još nema

Kada su čuli da je Arni, zajedno s još desetak pasa, mahom štenaca, odvezen, odmah su kontaktirali veterinara iz CRPK-a da ih uputi gdje da dođu po štene. Odgovor koji su dobili bio je zapanjujuć.

- Nazvao sam gospodina Brozovića odmah i on mi se u jednom teškom alkoholiziranom stanju petljao kako ne zna jer se dečki nisu javili s terena i neka nazovem za pola sata. Za pola sata gospodin Brozović je nazvao mene i opet počeo petljati, a ja sam ga odmah upitao da li ste ga vi usmrtili. On je rekao: "Da, ja sam ga usmrtio" - ispričao je danas Horvat.

Pas je ubijen 15-ak minuta nakon što je pokupljen iz Vojnića, kaže Horvat, dodavši da mu se veterinar potom počeo opravdavati kako je riječ o nesretnom slučaju, te mu ponudio naknadu štete. Čim je njihov telefonski razgovor završio, ubrzo ga je nazvao suvlasnik CRPK-a Vladimir Petrić te pokušao cijelu stvar zataškati.

- Gospodin Petrić mi se strahovito ispričavao i opet kazao da je bio nesretan slučaj i da bi on jako volio mene obeštetiti, a ja samo neka kažem svotu koja je potrebna jer ne bi htjeli da takve neugodnosti dođu u javnost. "Znadete, to je nesretan slučaj, možemo se dogovoriti o svemu", rekao mi je - tvrdi Horvat.

Da je stigla samo sat vremena prije u Vojnić, gdje joj živi majka, Vlasta Đura spasila bi svog malenog prijatelja. Ovako, nikad ga više nije vidjela. Odmah se raspitala u komunalnoj tvrtki, gdje joj je rečeno da oni nisu naručili skupljanje pasa. Sumnja da je to učinila ugledna, privatna osoba iz Vojnića, no njegovo ime danas nije htjela spominjati jer za to, kaže, nema dokaza. Iako u CRPK-u sada tvrde da je pas bio u izuzetno lošem zdravstvenom stanju i da nije mogao biti izliječen, ona je, tvrdi, ipak iznudila priznanje veterinara.

- Usprkos dobrom odgoju, ja ga ne mogu nazvati ni gospodinom ni doktorom Brozovićem. I usprkos savjetu odvjetnika, ja sam ga nazvala 10. rujna. Dakako, bio je u alkoholiziranom stanju. Bez persiranja sam ga upitala zašto je udavio malog, crnog psića Arnija, s ogrlicom protiv buha i na kojem se vidjelo da je njegovan. Pitala sam ga gdje je grob toga psića te sam mu rekla da mu je to posljednja šansa da to kaže. Bez obzira na način na koji sam mu se obraćala, on je rekao: "Da, ja sam ga zadavio, ali, draga gospođo, znate da se o tome ne smije pričati" - kazala je Đura.

Ni ona ni njen budući suprug Dražen Horvat neće stati na ovome. Traže pravdu ne samo za svoga Arnija već i za sve pse koje je CRPK pokupio s ceste i, umjesto smještanja u skloništu na Zakonom zagarantiranih 60 dana, mučki zadavio, a trošak prikazao kao eutanaziju. O svemu su obavijestili zagrebačku udrugu "Suza", koja je angažirala odvjetnika, a uslijedit će i prijava. Prekršili su i zakon i ugovor s Gradom Karlovcem, koji im, čini se, sa milijun i dvjesto tisuća kuna kroz četiri godine plaća za davljenje pasa.

"To nema veze s ljudskom humanošću i udomljavanjem životinja, već pohlepom, računicom i poslom odrađenim iz interesa", tvrde.

- Radi se o mučenju životinja iz interesa. Na ovim životinjama, jer ne radi se samo o našoj životinjici, nego i o još pet malih štenaca, a po pričanju i još pet ili šest pasa koje su uhvatili, htjeli su uštedjeti, a zaračunati, na sredstvima za eutanaziju i na samom aktu eutanazije, koji se također naplaćuje. Zato su životinje jednostavno zadavili, jednostavno su ih zagušili - rekao je Horvat.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, upozoravali su prije nekoliko godina novinari i aktivisti PCAP-a, kada je odlučeno da CRPK opet bude alfa i omega za zbrinjavanje napuštenih pasa. Međutim, upozorenja nitko nije poslušao. Sklonište u Utinji sada zadovoljava, no čini se da su psi, koji se tamo nalaze, samo krinka za inspekcije i kontrole koje ih često obilaze. Postavlja se pitanje koliko je do sad pasa zadavljeno, a Gradu ispostavljen račun za njihovu navodnu eutanaziju.

Odgovore o poslovanju CRPK-a traže i u PCAP-u. Već su bili na razgovoru u Gradu, no odgovora još nema.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju