Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečano misno slavlje

Kardinal Tomko na 600. obljetnici Ludbrega: Oslonac potražite u kršćanstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanik pape Benedikta XVI. slovački kardinal Jozef Tomko, predvodeći danas svečanu euharistiju na 600. obljetnicu ludbreškog svetišta Presvete Krvi Kristove, poručio je hrvatskom narodu da oslonac svoga opstanka u budućnosti potraži u euharistiji i kršćanstvu.

'Da bi vaš hrvatski narod i u svojoj budućnosti opstao i preživio morate u središte svoga života staviti Boga', istaknuo je Tomko, dodavši kako to vrijedi i za cijelu kršćansku Europu kojoj je također postavljanje Krista u središte života uvjet opstanka. 'Europska kultura može ozdraviti samo pod uvjetom da joj se vrati duša, da joj se vrati Isus Krist', naglasio je Tomko, citirajući dijelove govora blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom radiju na Uskrsni ponedjeljak 1939.

Svečanim misnim slavljem u ludbreškom svetištu Presvete Krvi Kristove, kojemu je uz nekoliko desetaka tisuća hodočasnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović, završeno je dvotjedno obilježavanje 600. obljetnice 'Čuda Kristove Krvi u Ludbregu'.

Dvoipolsatno misno slavlje u jednom od najstarijih euharistijskih svetišta u Europi okupilo je cijeli hrvatski episkopat, među kojim je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te, u svojstvu domaćina, varaždinski biskup Josip Mrzljak kojima je Tomko prenio poseban pozdrav Benedikta XVI., podsjetivši kako se ovogodišnje velike ludbreške obljetnice Sveti Otac prisjetio i tijekom pohoda Hrvatskoj u lipnju ove godine.

Brojnim hodočasnicima, svećenstvu, te uglednicima iz društveno-političkog života, među kojima su, uz predsjednika Republike, bili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak i Josip Friščić, Tomko je prenio 'apostolski blagoslov, poticaj i ohrabrenje Svetoga Oca' koji, spriječen obvezama, nažalost, kako je rekao, nije mogao doći na veliku proslavu u Ludbreg.

Uoči početka euharistije vjernicima se obratio i potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak podsjetivši kako je u sklopu ludbreškog svetišta 1994. izgrađena Zavjetna kapela Hrvatskog sabora, čime je ispunjen zavjet hrvatskih staleža na Saboru u Varaždinu 1739. godine. 'Nemjerljiva je uloga Katoličke crkve u učvršćenju hrvatske tradicije', ustvrdio je Jarnjak naglasivši višestoljetnu povezanost Crkve i Hrvatskog sabora.

Jarnjak je s današnjeg slavlja uputio i poseban pozdrav papi Benediktu XVI., zahvalivši mu još jednom na ovogodišnjem pohodu Hrvatskoj ali i potpori koju nam daje na putu u Europsku uniju. Predsjednik Republike Ivo Josipović u kratkoj izjavi novinarima prije početka mise istaknuo je da ludbreško svetište ima veliko značenje za vjernike te da je i on, kao predsjednik države, osjetio obvezu da ga pohodi na dan velikog jubileja. Govoreći o značaju ludbreškog svetišta, rekao je kako ono, osim vjerničkog, ima i 'opće kulturno i turističko značenje'.

Svečanom misom završeno je dvotjedno obilježavanje 600. obljetnice Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, Nastalo je nakon 1411., kada je jedan svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe vina u Krv Kristovu. Dramatičan odgovor bila je prava krv koja je potekla u kaležu, koju je zatim prestrašeni svećenik ulio u ampulu i dao na čuvanje ludbreškoj župi. Od toga vremena u Ludbreg već punih šest stoljeća hodočaste vjernici sa svih strana svijeta kako bi izrazili svoje štovanje čudotvornoj relikviji.

Papa Leon X. 1513. godine izdao je bulu kojom čudo proglašava autentičnim te je odlučeno da se relikvija na svetkovine Tjelova, sv. Tome Apostola i Rođenja Blažene Djevice Marije izlaže narodu na pobožnost i klanjanje. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija "Tvoj Bog te ostavio" VIDEO Skandalozna poruka fratra širi se mrežama: "Dat ćemo mu jesti, ali on kaže 'ne smiješ mi svinjetinu, moraš mi teletinu'. Vidite bezobrazluka!" Ilustracija U Ludbregu Muškarci napali ženu u kafiću: Kad se oslobodila, uslijedio je preokret

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene