Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ministar unutarnjih poslova, a danas prvi čovjek HDZ-a, kaže da se curenje informacija o aferi Fimi medija istraživalo, ali da nije bilo mjera praćenja i prisluškivanja.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Bruxellesu da je policija, u vrijeme dok je bio ministar unutarnjih poslova, na nalog Državnog odvjetništva istraživala curenje informacija o istragama i da je pri tom koristila zakonom dopuštene metode.

Karamarko je u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, komentirao medijske napise da je bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić lani navodno naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.

Vezani članci Slika nije dostupna Je li bivša hrvatska premijerka bila prisluškivana? Sanaderova obrana tvrdi da ima njezine SMS poruke! Slika nije dostupna Kosor: Svima sam sve oprostila, ali nije mi lako!

>> Grbić: Nisam uhodio ni Bajića, ni novinare!

"Mogu i trebam komentirati. Tada sam bio ministar unutarnjih poslova. Radi se o aktivnosti policije koja je počela na zahtjev Državnog odvjetništva. U to su vrijeme curile informacije čini mi se o Fimi mediji, iskaz gospođe Pavošević i tome slično. Primjenom nekih mjera policija je došla do nekakvih rezultata i nalaza te o tome izvjestila Državno odvjetništvo. Ali, nije bilo mjera praćenja i prisluškivanja, mislim da su bili izlisti i nekakve analize", rekao je Karamarko.

Dodao je da je "policija je koristila zakonom utemeljene metode i instrumente da dođe do načina kako su curile informacije, dakle nije bio u pitanju atak na novinare, nedaj Bože, dapače novinari nisu niti smiju biti mete, ali slabe točke u sustavu to jesu".

Za navode da je održan neki sastanak, na kojem on nije bio, a na kojem se razmatralo uhićenje novinara koji su bili praćeni, Karamarko je rekao da je to "znanstvena fantastika".

"To je sigurno znanstvena fantastika. Meni je neobično da se baš danas o tome priča, interesantno kako je ta tema sad došla na dnevni red, kada smo jučer bili frapirani činjenicom da smo prešli 350 tisuća nezaposlnih. Mislim da oni koji sada fabriciraju ovakve afere zamagljuju prave teme o kojima treba pričati. Mislim da je našim građanima dosta afera i igara, radna mjesta su primarni interes Republike Hrvatske", rekao je Karamarko.

Kosor nije ništa znala, traži istragu

Zastupnici HDZ-a uglavnom nisu htjeli komentirati pisanje Novog lista, ali Jadranka Kosor kazala je da kao premijerka nije znala za taj slučaj, koji bi, očekuje, DORH trebao istražiti i utvrditi istinu kako te ozbiljne optužbe ne bi 'ostale visjeti u zraku'.

'Ja sam bila premijerka, nisam bila na čelu tog sustava. Nisam bila na čelu ministarstava, nego sam bila na čelu Vlade koja se zauzimala za uspostavljanje pravne države u punom smislu te riječi. Dakle, ne mogu komentirati napise u medijima dok nemam punu informaciju je li to točno ili nije. Ali, vjerujem, sigurna sam, da će institucije pravne države pokrenuti postupke, da ćemo doznati istinu. Očekujem da će i Državno odvjetništvo reagirati', izjavila je Kosor novinarima u Saboru.

Upitana kako tumači tvrdnje vladajućih da je za Grbićeve postupke morao znati tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, njezin nasljednik na čelu HDZ-a, odgovorila je kako to treba pitati Karamarka. 'I on je, kao što znate, saborski zastupnik i vjerujem da je danas ovdje negdje', kazala je, naglasivši kako bi, da je kao premijerka znala za to o čemu pišu mediji sigurno reagirala.

'Da sam imala saznanja da se, kako navode neki mediji, prisluškuju ili uhode novinari ili glavni državni odvjetnik, naravno da bih reagirala', istaknula je Kosor.

Dodala je da će, s obzirom na ozbiljnost optužbi, institucije pravne države brzo i učinkovito reagirati. 'Moramo doznati pravu istinu, onda se, eventualno, moraju pokretati neki postupci, jer ako to ostane visjeti u zraku, samo u medijima, malo će se prepričavati, ali to bi bilo jako, jako loše', poručila je Kosor, ističući da je, dok ne dozna više informacija, vrlo suzdržana prema tome je li to istina ili 'neko naklapanje'.

Ne misli da je taj slučaj mogao ugroziti istragu za Fimi Mediju, budući da se to, kako pišu mediji, događalo tek potkraj prošle godine. 'Zapravo, sve je bilo gotovo, kao što znate, optužnica protiv HDZ-a podignuta je 9. prosinca, ali je puno prije toga došla obavijest da je stranka pod istragom', napomenula je Kosor.

'Ali, bez obzira na to je li moglo ugroziti, treba to ustanoviti. Vrlo je zabrinjavajuće da bi glavni državni odvjetnik bio nadziran od bilo koga', dodala je, naglasivši da se bilo čiji neovlašteni, protuzakoniti nadzor mora dodatno preispitati.

Tuđman općenito o potrebi nadzora

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i HDZ-ov zastupnik Miroslav Tuđman (HDZ) rekao je da o konkretnom slučaju ne može govoriti. 'Vidio sam naslov u novinama i ne mogu to komentirati. Ono što mogu reći jest da je potrebno izvršiti nadzor da bi se moglo doći do činjenica i podataka', rekao je Tuđman, osvrćući se tek na nedavnu 'aferu izlisti'.

Napomenuo je kako je iz te afere vidljivo da je devet desetina, odnosno preko 38 tisuća izlista policija postavila samo u prvih 10 mjeseci ove godine, te da nad tim nema nikakvog nadzora, iako je zaključeno kako se sve radilo po zakonu. 'Tražit ću kao predsjednik Odbora da se planira taj nadzor, da bude redovit i po potrebi izvanredan', rekao je, zauzevši se i za nadzor nad curenjem informacija u javnost iz policije, DORH-a i odvjetničkih krugova.

Milinović: Kosor u mene nije imala povjerenja

I HDZ-ov zastupnik Darko Milinović rekao je kako o slučaju nema nikakvih saznanja, napominjući da, zbog otpora Jadranke Kosor, nije od Đurđe Aldešič preuzeo dužnost Vladina koordinatora za društvene djelatnosti, koji je nadležan i za MUP.

'Kada je ona (Adlešič) otišla, onda je bilo logično da ja kao tadašnji potpredsjednik Vlade preuzmem koordinaciju za društvene djelatnosti. Ali, dobro je znano koliko je tadašnja predsjednica Vlade imala povjerenje u mene, pa je tu koordinaciju preuzeo Dražen Bošnjaković. Prema tome, ja nemam nikakvih saznanja o tome', izjavio je novinarima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju