Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Perković

SOA zabranila Karamarku svjedočenje, a njemački sudac u čudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko trebao je danas svjedočiti pred sudom u Muenchenu u slučaju Perković.

Tomislav Karamarko trebao je svjedočiti u slučaju Perković.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Slika nije dostupna Presuda za ubojstvo Đurekovića PERKOVIĆ I MUSTAČ OSUĐENI NA DOŽIVOTNI ZATVOR

'Gospodin Karamarko je imao dogovoren termin, ali u međuvremenu je sud od SOA-e dobio informaciju da ga ne oslobađaju dužnosti čuvanja službene tajne', rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić.

Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo potvrdio je kako je Karamarko trebao svjedočiti u slučaju Perković danas u 14 sati, ali da nije dobio odobrenje iz SOA-e. Karamarko je prošlog tjedna i sam na upit novinara hoće li svjedočiti kazao kako mu je sigurnosna služba to zabranila.

'Služba je zabranila da ja svjedočim. Mi smo 2006. izradili jedan dokument koji nalikuje nekakvoj rekonstrukciji one bivše službe državne sigurnosti, tzv. Udbe. Kako je jedna osoba iz službe već svjedočila na te okolnosti, a ja sam bio samo potpisnik, kao ravnatelj SOA-e, tog dokumenta, a služba je odlučila da ja ne svjedočim', rekao je u Karamarko u petak.

Muenchen: SOA nije dopustila Karamarku svjedočenje, sudac izrazio čuđenje

Da bivši djelatnici tajnih službi Tomislav Karamarko i Miroslav Musić, nisu dobili dozvolu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske za svjedočenje pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu, gdje su danas trebali svjedočiti u procesu koji se pred ovim sudom vodi protiv bivših djelatnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, priopćio je u utorak predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

'Imamo dopis Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u kojem stoji da Musiću i Karamarku SOA ne dopušta svjedočenje. To me iskreno čudi jer su mnogi djelatnici SOA-e već svjedočili u ovom procesu. Čini mi se da u ovoj agenciji lijeva ruka ne zna što čini desna', rekao je predsjednik sudskog vijeća nakon čitanja dopisa hrvatskog ministarstva pravosuđa.

'Učinili smo sve što je potrebno kako bi se svjedoci pojavili pred sudom, ali bez uspjeha. Ostaje nam sam samo da se čudimo ovoj odluci', zaključio je Dauster.

Prvi potpredsjednik vlade RH Tomislav Karamarko trebao je danas svjedočiti u vezi sa svojim saznanjima o radu tajnih službi koja je stekao kao voditelj SOA-e 2006.

Miroslav Musić je trebao svjedočiti u svezi s navodnom otmicom bivšeg visokog djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića, koji je pred sudom u Muenchenu svjedočio da je 1993. bio otet i prisiljen dati iskaz o radu jugoslavenskih tajnih službi.

Jedan od navodnih otmičara je Bože Vukušić, bivši pripadnik Saborskog povjerenstva za utvrđivanje žrtava rata i poraća, koji je također u ovom procesu svjedočio već više puta.

Musić je u to vrijeme djelovao u sklopu Sigurnosno-informativne službe (SIS) u Mostaru.

Nakon što se nije pojavio niti jedan od danas planiranih svjedoka, suđenje je nastavljeno čitanjem spisa relevantnih za tijek procesa.

Predviđeni završetak suđenja 2. kolovoza

Podsjetimo, sudsko vijeće u procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena produljilo je ovo suđenje za dodatnih 15 ročišta s predviđenim završetkom procesa 2. kolovoza ove godine.

Sudsko vijeća pod predsjedanjem suca Manfreda Daustera donijelo je odluku o produljenju procesa, s tim da bi posljednja dva ročišta trebala bi biti održana 1. i 2. kolovoza. Do sada je kao posljednje ročište bio predviđen 15. svibnja.

Sudsko vijeće je već nekoliko puta dosad produljivalo suđenje koje je počelo 17. listopada 2014. i trebalo biti okončano sredinom travnja 2015.

Dosadašnji proces suđenja je između ostalog karakteriziran čestim nepojavljivanjem svjedoka i ulaženjem novih spisa u proces, što je iziskivalo dugotrajne postupke prevođenja i vrednovanja, što je opet utjecalo na produljenje postupka. (Hina/I.D. /I.P.M.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene