Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio iz zatvora

Kapetan Dragan će 15. srpnja biti izručen Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija će Kapetana Dragana 15. srpnja izručiti Hrvatskoj, nakon što je od Zagreba dobila dokaze da će suđenje njenom državljaninu 'biti pošteno i nepristrano'.

'Nemam povjerenja u hrvatsku državu, koja me nedužnog optužila za ratne zločine. Pripremajući svoju obranu pred hrvatskim sudom, angažirao sam dvoje odvjetnika iz Hrvatske, ali su mi oni ovih dana iznenada otkazali punomoć. Jedan branitelj je dobio ozbiljne prijetnje da će mu obitelj stradati zbog mene. Odvjetnici su uplašeni, napustili su me i sada me nema tko u Hrvatskoj braniti', poručio je Dragan Vasiljković u ekskluzivnom razgovoru za 'Novosti' iz australijskog pritvora, u kome se nalazi već devet godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Ilustracija El Nino Gore kuće oko Melbournea, stradala je stoka, više od 2000 ljudi raseljeno, vlasti poručile: "Zabrinuti smo"

Prema saznanjima tog lista, Australija bi Kapetana Dragana trebala 15. srpnja izručiti Hrvatskoj, nakon što je od Zagreba dobila dokaze da će suđenje njenom državljaninu 'biti pošteno i nepristrano'.

List piše da će Australija kapetanu Draganu kao australijskom državljanininu platiti obranu pred hrvatskim sudom. Novac za to je izdvojen i bit će plaćen odvjetnicima iz Hrvatske po obavljenom poslu.

Australski sud odbacio žalbu, kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj

Australijska vlada je u studenom 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtijev za izručenjem koji je podnesen 2005.godine.

Vasiljković, koji je uhićen u Perthu 2006., nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Vasiljković je 2013. uspio prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. I tu je odluku poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene