Velika prašina podigla se u Splitu u kojem na plaži Žnjan niče sve više ugostiteljskih objekata. Glas su digli i splitski arhitekti koji upozoravaju kako na plaži vlada kaos.


Sad je reagirala i država. U odgovoru za Novu TV iz Ministarstva prometa poručili su kako je inspekcija nekim objektima čak zabranila rad. Prema DORH-u su upućeni i optužni prijedlozi.

Je li splitski Žnjan uređen ili na njemu vlada kaos? Mišljenja Splićana su podijeljena.

Suncobrani i ležaljke pune plaže. Takozvani "parking" na Žnjanu prepun automboila. "Sad je ovo očajno! Nemožeš proći s autom dolje, ne možeš gore. Parkiraju bezveze... Sramota!", kaže Splićanin Branko.

Društvo arhitekata upozorava "da se pokrene inicijativa rješavanju problema Žnjanu i da se jednostavno počne držati zakona, jer poslovni plan postoji, zakonska regulativa postoji, a mi na jednom iznimnom resursu grada Splita imamo izniman kaos", kaže Dragan Žuvela, predsjednik DAS-a.

Niču i novi objekti. Ali nitko od ugostitelja nije želio dati izjavu. No, inspekcija Ministarstva prometa bila je na plaži proteklih dana i obavila nadzor. "s obzirom na utvrđene nedostatke korisnicima koncesijskih odobrenja izrečene su te izdane i zabrane korištenja objekata koji se nalaze unutar granice pomorskoga dobra na plaži. Zapisnici o provedenim nadzorima proslijeđeni su na postupanje inspekcijskim tijelima kao i Državnom odvjetništvu, prema kojemu je između ostaloga upućen i Optužni prijedlog za određeni broj utvrđenih prekršitelja", stoji u priopćenju iz navedenog Ministarstva.

Gradonačelnik Ivo Baldasar se pravda - poduzeli su sve da pokušaju zaustaviti kaos. Ali dodaje da Grad nema gotovo nikakve ingerencije nad područjem Žnjana. "Mi smo izdali koncesijska odobrenja na određenim objektima za određene gabarite. Neki su izašli malo iz tih gabarita, a neki ni nemaju koncesijska odobrenja", dodaje Baldasar.

I komunalni redari su kaže izlazili više puta na teren. No ovaj gordijski čvor još nitko nije uspješno razriješio.