Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer s papom Benediktom XVI.

'Razgovarali smo o stanju u svijetu, krizi, Hrvatskoj...Papa je nevjerojatno fokusiran'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je posjet Vatikanu počeo susretom s Benediktom XVI. koji mu je, baš kao i njegovoj prethodnici Jadranki Kosor, poklonio 'papinsko nalivpero'.

Hrvatski premijer Zoran Milanović započeo je u ponedjeljak svoj posjet Vatikanu susretom s papom Benediktom XVI. 'U razgovoru s papom nije bilo riječi o izmjenama međunarodnih ugovora, što smo i puno puta naglasili. Republika Hrvatska se obveza korektno drži', prenijela je Vlada premijerove riječi nakon sastanka.

Pročitajte i ovo Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!'' Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije"

'Razgovarali smo o stanju u svijetu, krizi, povijesti Hrvatske te kršćanima u Siriji. Papa je nevjerojatno fokusiran', rekao je još Milanović.

U odgovorima na novinarska pitanja najviše je vremena posvetio sporu oko crkvenih nekretnina u Dajli. Napomenuo je kako će se o tome pitanju, za koje smatra da je u javnosti diglo previše bure, morati postići zajednički dogovor.

'Najblaže rečeno, ne možete očekivati da vas tretiraju kao uređenu pravnu državu ako se ponašate tako da nekome nešto date i da onda 15 godina kasnije to poništite i pravite se kao da se ništa nije dogodilo. To nije ozbiljna država i ja ne želim voditi takvu državu', rekao je premijer, napominjući kako će se nekakvo rješenje morati pronaći, a da je za to nadležan ministar pravosuđa Orsat Miljenić. 'To je nije teritorijalno pitanje, već pitanje nekretnine na hrvatskom teritoriju', dodao je.

>> Milanović ide kod Pape, država podnijela tužbu Trgovačkom sudu protiv Župe Dajla

Neposredno nakon početka sastanka, Vlada je preko Twittera objavila fotografiju nalivpera Bernini koje je Sveti otac poklonio hrvatskom premijeru. Riječ je o primjerku iz ograničene serije izrađene posebno za Vatikan.

Inače, iz svojedobnog se posjeta Vatikanu s 'papinskim nalivperom' vratila i bivša premijerka Jadranka Kosor. Poznato je da je ona upravo njime u Bruxellesu potpisala ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

U povodu obilježavanja dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici priređuje okrugli stol o vezama Svete Stolice i Hrvatske, na kojem će izlaganje održati i premijer Milanović.

Na skupu se, među ostalim, očekuje sudjelovanje kardinala Angela Sodana, državnog tajnika u vrijeme priznanja Hrvatske, i kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, kao i prvih diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj odnosno Vatikanu - nadbiskupa Giulia Einaudija i Ive Livljanića - te sadašnjeg hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Filipa Vučka i nadbiskupa Nikole Eterovića, glavnog tajnika Biskupske sinode. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene