Preliminarno izvješće inspekcije, koja je češljala dokumentaciju, za nesavjesno liječenje 25 pacijenata u splitskoj bolnici pokazuje kako nije bilo znatnijeg odstupanja od uobičajenih postupaka. No, aferi tu izgleda nije kraj - inspekciji se prigovara da je bila pristrana.

Galerija


 

Vezani članci Beroš najavio mobilizaciju zagrebačke Arene za oboljele od koronavirusa Mobilizira se zagrebačka Arena za oboljele od korone: Beroš objasnio koje će se pacijente tamo smjestiti i tko će ih liječiti Koronavirus, ilustracija - 8 Zdravstvo pred pucanjem, nedostaje ljudi, ali i potrebnog materijala: U jednoj županiji 600 testova na čekanju

Iako nalaz inspekcije koja je stigla u splitsku bolnicu zbog sumnji u nesavjesno liječenje 25 osoba još nije u potpunosti gotov, kandidat za ministra zdravstva Vili Beroš otkriva kako preliminarno izvješće pokazuje da trenutno nema značajnijih odstupanja od uobičajenih postupaka rezultata pri liječenju.

 

„Dobio sam preliminarno izvješće, izuzeta je sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na inkriminirane slučajeve, analizirana je, u ovom trenutku nema znakova značajnijeg odstupanja od uobičajenih postupaka rezultata pri liječenju“, kaže Beroš.

Odvjetnik liječnika osumnjičenog za primanje mita pak sumnja u rad inspekcije.

„Došli su u Split naprosto da se utvrđuje bit propusta, oni su došli i ispitivali moju stranku na okolnosti koje su posve trivijalne na takve propuste“, kaže odvjetnik kardiokirurga Vinko Ljubičić.

Inspekcija je bila pristrana?

Sumnjaju da je inspekcija bila pristrana.

„Upravo prof. Biočina dao svoje mišljenje i javno ga objavio na televiziji prošli četvrtak, a to mišljenje je dato toliko pristrano i toliko paušalno da je isto proizvod neutvrđenog stanja kroz dokumentaciju“, kaže odvjetnik.

Beroš najavljuje kako će u slučaju da se pojave elementi koji ukazuju na pristranost, razmisliti o budućim potezima.

„Ako bude bilo kakvih elemenata koji bi na to ukazivali, apsolutno ćemo razmisliti o svim potezima koji slijedi iza toga. Ja dosad nisam dobio nikakve predstavke“, kaže Beroš-

Doktor Biočina kaže kako je inspekcija napravljena po pravilima struke u okviru ovlaštenja koja im je dalo ministarstvo te najenergičnije odbija optužbe za pristranost u svoje ime i cijelog povjerenstva.

Bez odgovora o mogućim smjenama

U splitskoj bolnici kažu kako unutarnji nadzor još nije završen. O prigovoru na pristranost nekih članova inspekcije tvrde da nisu informirani. A naš upit - hoće li kardiokirurzi upleteni u pojedine afere odgovarati, te hoće li biti smjena - ignorirali su i nisu htjeli na njega odgovoriti.

Policiji je već izdan nalog DORH-a za provođenje izvida vezanih za anonimno pismo.