Kanader, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Kanader, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zračne protupožarne snage upućene su u ponedjeljak poslijepodne u gašenje dva požara u Zadarskoj županiji, kod mjesta Otrić u općini Gračac te kod Posedarja, izvijestila je samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.


Na požarištu Otrić angažirana su dva kanadera, a u isto vrijeme izbio je novi požar kod Posedarja gdje su preusmjerena dva kanadera s požarišta Otrić, dok su dodatno angažirana još dva kanadera koji su nastavili gasiti požar u Otriću.

Vezani članci Požar u bolnici u gradu Piatri Neamtu Strava u Rumunjskoj: U požaru bolnice poginulo 10 pacijenata na respiratorima Posljedice požara/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Požar na Zrću podmetnut? Hrvatska se godinama bori s piromanima, a samo jedan sat leta kanadera stoji oko 100.000 kn

Požari su zahvaljujući angažmanu kanadera ubrzo ugašeni, javlja Zadarski.hr.

Od početka II. faze ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja do 5. kolovoza) zračne snage su sudjelovale u gašenju 16 požara, osam u Šibensko-kninskoj, pet u Zadarskoj i tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Uz gašenje požara, provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja s avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS „Skylark I“) za rano otkrivanje požara bio angažiran osam puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 75 sata naleta, pri čemu je izbačeno oko 2300 tona vode. (Hina)