Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blagdani su prošli, a jelke završavaju na otpadu. Ipak, neki hrvatski gradovi i od odbačenih su jelki napravili dobar i unosan posao.


Kuglice s bora, a borovi na cestu. I dok ukrasi poslije blagdana završavaju u ormarima, borovima društvo prave kante za smeće i automobili. 'Bacimo ga obično, traje još tjedan dana pa ga bacimo van', rekao je jedan građanin. 'Sve je to lijepo i krasno, ali smo se unazad jedno 10 godina odlučili na umjetni bor', rekla je jedna građanka.

Vezani članci Slika nije dostupna Što se sve može iznajmiti za Božić? Slika nije dostupna Božićni ugođaj već stigao na zagrebačke ulice

A umjetne borove zagovaraju i ekološke udruge. Sječa borova za potrebe blagdana, poručuju, vrsta je ekocida. 'Ljudi idu na Badnjak sa sjekirama, kao moj prijatelj iz Siska i biraju jelku, to je velika ekološka šteta', rekao je Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Ekokvarner.

>> 'S drvcem u peć. Grije nas, a i lijepo miriši'

Ako se već sijeku, mora se znati što će nakon odlaganja uz kontejnere biti s njima. 'Ako baš imamo borove koji su posječeni, što je potpuno nerazumno, onda ih bar trebamo koristiti kao biomasu, a ne ovo bacanje kroz prozore', rekao je Piršić. Grad Osijek već nekoliko godina organizirano odvozi i reciklira odbačene božićne jelke. Obradom na gradskom deponiju dobiva se kompost od smreke koji služi rasadnicima za nova drvca. Njihov primjer slijede i u Varaždinu.

'Sljedećih 15 dana će oni skupljati božićne jelke i bit će isporučene u tvrtku Univerzal koja to u svojoj energani koristi kao gorivo', rekao je Vlado Vlašić, pročelnik upravnog odjela za komunalije u Varaždinu. Sječa borova unosan je posao. Hrvati za Božić potroše oko 50 milijuna kuna na borove, uglavnom uvezene. Po izvozu prednjači Njemačka s 300 milijuna eura zarade, slijedi Danska s dvostruko manje, dok Hrvatska znatno zaostaje s tek 1.000 izvezenih jelki na godinu.

Zasaditi bor natrag u zemlju nakon blagdana najbolje je rješenje. No, nastavimo li na okoliš gledati kao na sirovinu, ovakve prizore gledat ćemo i idućega siječnja.