Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uporni investitori

Kamenjar uz Pelješki most: Dobra investicija ili muljaža?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prenamjene skupo plaćenog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko neće biti, tvrde danas lokalne vlasti Dubrovnika i Vodnjana. Na njihovom je području, naime, do jučer gotovo nepoznati nizozemski Fond kupio parcele na privlačnim lokacijama, kamenjar uz Pelješki most te poljoprivredno zemljište kraj Vodnjana.

Međutim, ako je suditi po izjavama lokalnih vlasti o urbanizaciji tog dijela zemljišta nema govora, pa tim više čudi uvjerenost investitora da će im se potrošenih oko 80 milijuna eura isplatiti?! Kamenjar u općini Duba Stonska u blizini Pelješkog mosta sutra možda postane ekološko odmaralište za bogate turiste. Tako barem planira nizozemski fond koji je pet milijuna kvadrata u blizini mora kupio za 40 milijuna eura. Čini se nemoguća misija. Poljoprivredne parcele treba prvo prenamijeniti u građevinske, što odbijaju lokalne dubrovačke vlasti.

'Ne dolazi u obzir, u ove izmjene i dopune uopće nisu unesene nikakve promjene na tom području, znači ni zahtjev nije prošao, a kamoli da je uvršteno i neće sigurno biti uvršteno', rekla je županica Mira Buconić. Isti nizozemski fond kupio je i zemljište kraj Vodnjana za 35 milijuna eura. Teško je povjerovati da bi silne eure potrošili na oko milijun i pol kvadrata šuma i pašnjaka, uključujući doduše tri turistička punkta. Ali i lokalne vlasti Vodnjana tvrde - prenamjene zemljišta barem za sada neće biti.

Pročitajte i ovo Marin Miletić Nesuglasice presudile Nakon raskola u Mostu internetom se širi Miletićeva objava stara nekoliko mjeseci Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

>> 'Očito da tamo nitko ne misli uzgajati šećernu trsku'

>> Pet milijuna kvadrata kamenjara off-shore tvrtka platila 40 milijuna eura

'Nikada Fond nije tražio urbanizaciju tog zemljišta niti je ikad grad Vodnjan bilo kome išta obećao', rekao je Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana. Investitori su nepokolebljivi i trudit će se svim silama da Duba Stonska uđe u urbanistički plan. Uvjereni su da će im se skupa investicija dugoročno isplatiti. Što bi im inače kamenjar u blizini mora i Pelješkog mosta te vodnjanske šume i zašto bi kvadrat zemlje platili i do pet puta skuplje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene