Nastavljeno je suđenje Božidaru Kalmeti u aferi Remorker (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Nastavljeno je suđenje Božidaru Kalmeti u aferi Remorker (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.


Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta ustvrdio je iznoseći višesatnu obranu na suđenju za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća i štetu ministarstvu prometa naručivanjem promotivnog filma ''Prometna renesansa Hrvatske'' da je Uskokova optužnica "znanstvena fantastika" te da je kao ministar sve radio u skladu sa zakonom.

Vezani članci Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 Uznemirujuće snimke kamera s policijskih odora otkrile nove detalje o zadnjim trenucima čovjeka čija je smrt izazvala val nereda u svijetu Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Šokantan slučaj koji bi mogao u zastaru: Zaposlenik europskog parlamenta silovao svoje pse pa ih za nagradu nahranio

"Nakon 54 raspravnih dana, 90 ispitanih svjedoka i opsežnih financijskih vještačenja svjedoci, kojih sam 95 posto prvi put vido tek na sudu, potvrdili su kako nisam uzeo ni jednu lipu državnog novca, niti bih to nekome omogućio. Uskokova optužnica je bez ikakvih dokaza i temelji se na paušalnim ocjenama. Moj posao nije bio da se miješam u poslovanje državnih tvrtki. Nisam pomišljao, a kamoli napravio neke nepravilnosti. Ministarstvo nije bilo moja prćija, feud ili leno. Radio sam u okviru svojih ovlasti i u cijelosti odbacujem što mi se stavlja na teret", kazao je Kalmeta.

"Sve projekte kontrolirale su strane banke"

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik izjavio je da je od suoptuženika otprije poznavao samo svog suradnika Zdravka Livakovića, dok je za pokajnika Igora Premilovca kazao da ga je prvi put vidio tek na sudu, izrazivši nadu da je to i "posljednji put". Za ostale suoptuženike je naveo da je riječ o "vrhunskim stručnjacima iz građevinske branše koji su naslijeđeni iz prethodnih vlada ili su došli na preporuku".

Govoreći o infrastrukturnim investicijama u Zadru i okolici Kalmeta je kazao da su sve projekte kontrolirale strane banke što su, kako je istaknuo, potvrdili i svjedoci.

"Istina je da sam lobirao za Zadar, ali nikakvog utjecaja, mogućnosti i želje za realizaciju projekata nisam imao. Cilj mi je jedino bila realizacija tih projekata. Utjecaj tih projekata na Zadar i Zadarsku županiju već se danas vide. Da se mene pitalo, ja bih autocestu spustio u Zadar, a ne bio spojio Zadar s autocestom putem brze ceste. Na odabir izvođača nisam utjecao jer to nije bio moj posao. Za odabir izvođača sam doznao nakon njihova izbora, a o kooperantima sam doznao iz tiska", izjavio je Kalmeta govoreći o izgradnji brze spojne ceste Zadar 2 – Gaženica.

Pritom je dodao kako nije čuo da ga je netko od ispitanih svjedoka ili vještaka povezivao s nezakonitim radnjama. "Sve svoje znanje, trud, najbolje godine uložio sam u razvoj Zadra, a kao ministar u razvoj Hrvatske i nema tih para zbog kojih bi se 'šporkao' i prokockao što sam dotad napravio", izjavio je.

Slučajni susret s Nevenkom Jurak

Govoreći o optužbama za naručivanje DVD-a s promotivnim filmom na štetu ministarstva, Kalmeta je istaknuo da je naručivanje takvog filma u ovlastima i djelokrugu ministra, a ne Uskoka.

"U slučajnom susretu s Nevenkom Jurak, ona mi je kazala kako bi sve ideje trebalo staviti na reklamni DVD, što sam prihvatio s obzirom na izbornu godinu i realizaciju čitavog niza kapitalnih projekata. U materijalnom smo obliku ovjekovječili sve što je dotad napravljeno. Izbori se dobivaju pobjedom, a ne porazom. Potreba filma je postojala, a značaj tog filma samo raste te se on koristi i danas. Novci za film su bili osigurani iz ministarstva, a ja sam kao ministar imao pravo donijeti odluku o njegovoj realizaciji, što su potvrdili i svjedoci", zaključio je Kalmeta. Pritom je dodao da film nije preplaćen niti da je on pogodovao pri njegovoj izradi.

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Žrtva političkog progona

Kalmeta od početka odbacuje optužbe, a nakon podizanja optužnica u aferi Remorker, a potom i zbog "Prometne renesanse Hrvatske" isticao je da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao "po nalogu Zorana Milanovića", a drugu "kako bi se dodvorio Mostu", koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njezina dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

(Hina)