Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska im 69 javnih tvrtki

Kakve nam probleme stvaraju javne tvrtke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik broj zaposlenih, neproduktivnost, korupcija, samo su neki od razloga zbog kojih javne tvrtke državi stvaraju više štete nego koristi.

5. siječnja je krajnji rok kada bi više od 300 ljudi u nadzornim odborima javnih tvrtki trebalo ponuditi mandate na raspolaganje. U veljači i ožujku održavati će se izbori za nove članove nadzornih odbora, a između travnja i srpnja će se odvijati razriješenja i nova imenovanja članova nadzornih odbora.

Pročitajte i ovo Oglašavanje na Novoj TV - 4 Nikoga se ne štedi Nova TV beskompromisno čuva povjerenje gledatelja: Samo dva posto od ukupnih prihoda ostvareno je od oglašavanja državnih tvrtki i institucija Zakon o plaćama; ilustracija - 3 Još jedan dar Vlade prije izbora Veće plaće u državnim i javnim službama, ali još veći kaos? "Bojim se da će nastati još veće nepravde"

U ovom trenu imamo 69 tvrtki koje su od interesa za državu što je u usporedbi s, primjerice Francuskom, gotovo peterostruko veći broj. U tih 69 tvrtki zaposleno je oko 100.000 ljudi. Očigledno je koliki dio državnog proračuna odlazi na ove tvrtke, tako da bi nova Vlada prvenstveno trebala odrediti koje su im tvrtke od najvećeg interesa, a sve ostale privatizirati.

>> Direktori javnih tvrtki dobit će velike otpremnine čak i ako su loše radili!

Po broju zaposlenih u državnim tvrtkama Hrvatska je na neslavnom vrhu, odmah iza Grčke i Poljske.Razlog tome su plaće veće od plaća u privatnom sektoru, veća prava i veća sigurnost na radnom mjestu zahvaljujući kolektivnim ugovorima. Ovakva situacija u javnim tvrtkama dovela je do neproduktivnosti, zastoja u razvoju, a i velik broj ovih tvrtki bio je povezan s korupcijskim istragama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene