Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijarde kuna

Privatnici tvrde - Možemo uštedjeti 20 posto državnog novca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako uštedjeti milijarde kuna koje odlaze iz državnog proračuna zbog loše organizacije? To je jedna od glavnih briga u Banskim dvorima.

Najnovija ideja uštede je ujediniti informatički sustav javnog sektora koji troši više od milijardu kuna na godinu. I dalje je aktualan i proces izdvajanja određenih poslova iz javnih ustanova. Javio se privatni sektor i tvrdi da mogu uštedjeti 20 posto državnog novca.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj

Svo rublje za Klinički bolnički centar Zagreb dolazi iz pogona u Svetom Ivanu Zelini. Bolnici iznajmljuju sve od posteljine do liječničkih kuta i operacijskog rublja.

Vesna Pusić: Nije trenutak za zapodijevanje kavge među partnerima

Upravo te usluge praonice rublja KBC Zagreb koristi više od 10 godina i kako navode, zadovoljni su takvim sustavom.

'Sigurno se pokazalo da je to isplativije, jednostavnije, da nismo opterećeni dnevnom brigom o vešu,dođe čisti prljavi se odveze', rekla je Brankica Rimac, pomoćnica sanacijskog upravitelja za sestrinstvo KBC ZAGREB.

Privatni sektor javio se da može preuzeti sve zaposlenike na proračunu s istim plaćama i socijalnim pravima, a svjedno uštedjeti državi 20 posto.

'Na materijalnim troškovima, to vam je primjer nabave jednih rukavica, te su rukavice u javnim nabvavama nabavljane po puno skupljim cijenama', rekla je Ines Vodanović, Koordinacija tvrtki iz uslužnih djelatnosti.

Doznajte koliko Vlada planira uštedjeti na javnoj nabavi

Milijarde kuna pojede i loše organiziran informatički sustav, čak 17 posto ukupnog proračuna.

'Svatko od nas ima svoje tvrtke s kojima sklapa ugovore, svatko od nas radi svoje javne natječaje za određene licence, svatko od nas ima svoje informatičare.', kazala je podpredsjednica vlade Milanka Opačić.

Soba sa serverima država ima na 250 mjesta diljem zemlje. Ideja je smjestiti ih sve na nekoliko lokacija i ujediniti informatički sustav cijelog javnog seketora. Sve bi bilo u sklopu jedne ustanove, a uštede mogu biti goleme, smatraju stručnjaci.

Kako uštedjeti pri kupnji namirnica? Slijedite ove savjete

'Prva ušteda je struja. Jedno mjesto glavno sa manje opreme koja troši manje struje. Omogućuje se u konačnici da ušteda bude 30, 50 pa možda i više posto.', rekao je Dražen Tomić, informatički stručnjak.

Još se čeka da se vlada uhvati smanjivanja broja državnih institucija. Ima ih više od 150, 20 tisuća zaposlenih, a na godinu troše desetke milijardi kuna.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene