Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Padate s nogu, u glavi vam stotine misli? Posao morate završiti, a vaš mališan u vrtiću jedva čeka ugledati poznato lice. Osjećaj krivnje i nervoza, nešto su što današnji roditelji nikako ne mogu izbjeći.


Psihologinja Željka Pavlović kaže: 'Strašno ali istinito. Živimo u takvom vremenu'.

Vezani članci Nastavlja se bablje ljeto (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Očekuje nas pravo bablje ljeto, pogledajte do kuda će ići temperature i hoće li biti za kupanje? Život s djecom - 21 Ljudi bez djece nisu ni svjesni koliko zapravo vremena i novca imaju

Nema druge nego prilagoditi se. Jedan od savjeta je i racionalizirati vrijeme. Nećete moći izbjeći umor, no barem ćete svemu što vas okružuje posvetiti dovoljno pažnje, osobito onima kojima je najpotrebnija. Ugasite televizor i koncentrirajte se na dijete - još jedan savjet koji mnogi krše čim dođu kući.

Tete koje rade u vrtiću svaki dan gledaju izbezumljena lica roditelja koja trčeći i oznojenih lica dolaze po svoju djecu. I same majke, kaž kako sve shvaćaju i ne osuđuju nikoga. Svjesne su da roditelji uistinu čine sve da boravak u vrtiću bude što kraći.

Tjedno tek 4,7 kvalitetnih sati s djecom

Pomalo šokantna je činjenica da roditelji, oni koji rade, tjedno provedu 4,7 kvalitetnih sati sa svojim djetetom. Rezultati su to istraživanja koje je prije nekoliko mjeseci proveo portal Moj posao u suradnji s udrugom roditelja Korak po korak. Silvija Stanić koja radi upravo u toj udruzi za Provjereno je zajedno sa suprugom Bornom pokazala kako izgleda njihov radni dan. Od odvođenja mlađe kćerke u vrtić, do jurnjave na posao. U njihovom primjeru većina se može prepoznati. No, njih je dvoje i zajedno dijele sve obveze.

Nešto je to o čemu Marijana Ivanković, medicinska sestra iz Karlovca, može samo sanjati. Samohrana je majka četvero djece. Pomognu i oni, no većinu kućanskih poslova, sama obavlja. Spava tri sata na dan, no kaže, za svoje klince uvijek nađe vremena.

Mlada mama Bojana užasava se misli da će za dva mjeseca morati izbivati gotovo cijeli dan iz kuće. Počinje raditi krajem travnja kada će njezina Katja napuniti godinu dana. Kaže, ni sad ne stigne sve što bi htjela. A da će se vrijeme sa kćeri svesti na tek par sati na dan – tjera joj suze na oči.

Mnogi poslodavci imaju, no neki i nemaju razumijevanja za potrebe roditelja. No, Željka Pavlović savjetuje, razgovarajte s njima – ne možete ništa izgubiti, a dobiti možete mnogo.
No, to je život. Jednostavno, mnogi danas nemaju izbora, jer raditi se mora. Zato su roditelji uistinu majstori u uspješnom žongliranju s privatnim i poslovnim vremenom. Što drugo preostaje, nego biti čarobnjak. No, za njihove osmijehe, ni to nije nemoguća misija!