Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrade časopisa Vidi

Kako su mladi zaradili milijun dolara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aplikacija za praćenje dnevnog unosa kalorija, Virtualni bankovni račun, baterijski sustav inovacije su nekolicine 20-godišnjaka koje je nagradio časopis Vidi.

Neki od njih već su zaradili svoj prvi milijun dolara.  Zoran i Alan nagrađeni su za aplikaciju za iPhone kojom se prati dnevni unos kalorija. 'Vi postavite svoj cilj, primjerice da želite izgubiti 10 kilograma i ona vas vodi koliko vi svaki dan smijete jest. Znači, kaže vam na kraju dana dosta. Vi više ne smijete jesti ukoliko želite postići taj cilj', objasnio je Zoran Vučinić.

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati Eurobarometra Hrvati ne vole euro, a zbog uvođenja nove valute ne osjećamo se ni više Europljanima Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

Aplikaciju trenutačno koristi više od 300 tisuća ljudi. Preporučio ju je i New York Times i o njoj pisao ugledni Harvard. 'Dobivamo skoro svaki tjedan ponudu da se otkupe autorska prava', rekao je Zoran.

No oni svoj izum ne daju. Baš kao ni ovi FER-ovci koji su osmislili KNOPSO, sustav koji omogućava plaćanje na internetu. No ovdje ne trebate dati nikakve osobne podatke, broj kreditne kartice, ni novac. Oglašivači zapravo plaćaju vašu pozornost. Primjerice, pročitate promotivnu poruku i na temelju nje odgovorite na pitanje i zaradite virtualne novce.

Virtualna novčana jedinica

'To je doista skupljanje nekakvih bodova, nekakvih kredita koje mi zovemo OKE, to je kao nekakva naša virtualna novčana jedinica s kojom onda zapravo možete sad na nekoliko sajtova, a uskoro puno više, moći zapravo kupovat, plaćat stvari i tako dalje', objašnjava Mislav Malenica, dobitnik VIDI e-novationnagrade.

Mate Rimac nagrađen je za posebni baterijski sustav koji će se koristi u električnom automobilu, ali i akumulatoru. 'To je sustav koji nadzire i prati rad ćelija u električnom automobilu. To je jako bitan sustav za trajanja baterija i za domet auta', rekao je Mate.

Aplikacija za praćenje dnevnog unosa kalorija, Virtualni bankovni račun, baterijski sustav, ovim različitim izumima zajedničko je to da su ih osmislili 20-godišnjaci od kojih su neki već zaradili svoj .prvi milijun dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene