Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aplikacija za praćenje dnevnog unosa kalorija, Virtualni bankovni račun, baterijski sustav inovacije su nekolicine 20-godišnjaka koje je nagradio časopis Vidi.


Neki od njih već su zaradili svoj prvi milijun dolara.  Zoran i Alan nagrađeni su za aplikaciju za iPhone kojom se prati dnevni unos kalorija. 'Vi postavite svoj cilj, primjerice da želite izgubiti 10 kilograma i ona vas vodi koliko vi svaki dan smijete jest. Znači, kaže vam na kraju dana dosta. Vi više ne smijete jesti ukoliko želite postići taj cilj', objasnio je Zoran Vučinić.

Vezani članci Koliko znamo o kuni? Kuna, vidra ili lasica? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je znaju li hrvatski građani kako izgleda kuna Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a Počinje novi lov na kunu za kovanicu eura, objavljeni neki uvjeti: Mogu se javiti svi hrvatski građani...

Aplikaciju trenutačno koristi više od 300 tisuća ljudi. Preporučio ju je i New York Times i o njoj pisao ugledni Harvard. 'Dobivamo skoro svaki tjedan ponudu da se otkupe autorska prava', rekao je Zoran.

No oni svoj izum ne daju. Baš kao ni ovi FER-ovci koji su osmislili KNOPSO, sustav koji omogućava plaćanje na internetu. No ovdje ne trebate dati nikakve osobne podatke, broj kreditne kartice, ni novac. Oglašivači zapravo plaćaju vašu pozornost. Primjerice, pročitate promotivnu poruku i na temelju nje odgovorite na pitanje i zaradite virtualne novce.

Virtualna novčana jedinica

'To je doista skupljanje nekakvih bodova, nekakvih kredita koje mi zovemo OKE, to je kao nekakva naša virtualna novčana jedinica s kojom onda zapravo možete sad na nekoliko sajtova, a uskoro puno više, moći zapravo kupovat, plaćat stvari i tako dalje', objašnjava Mislav Malenica, dobitnik VIDI e-novationnagrade.

Mate Rimac nagrađen je za posebni baterijski sustav koji će se koristi u električnom automobilu, ali i akumulatoru. 'To je sustav koji nadzire i prati rad ćelija u električnom automobilu. To je jako bitan sustav za trajanja baterija i za domet auta', rekao je Mate.

Aplikacija za praćenje dnevnog unosa kalorija, Virtualni bankovni račun, baterijski sustav, ovim različitim izumima zajedničko je to da su ih osmislili 20-godišnjaci od kojih su neki već zaradili svoj .prvi milijun dolara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju