Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medvjeđa usluga?

Kako su umirovljenici pobijedili MUP...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat umirovljenika prijavio je pučkoj pravobraniteljici da ih MUP diskriminira po dobnoj osnovi jer od ljetos moraju na obvezni zdravstveni pregled. I sada su ga se oslobodili do 80. godine života.

Vozač iznad 65 godina kojem uskoro istječe vozačka dozvola neka se strpe još nekoliko tjedana pa neće morati platiti zdravstveni pregled. Naime, Sindikat umirovljenika prijavio je pučkoj pravobraniteljici da ih MUP diskriminira po dobnoj osnovi jer od ljetos moraju na obvezni zdravstveni pregled. I sada su ga se oslobodili do 80. godine života.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

No je li im napravljena medvjeđa usluga? Sindikat umirovljenika slavi uspjeh. Oslobodili su se obveznog vozačkog zdravstvenog pregleda sa 65. godina.

Mrsić: Umirovljenici s najnižim mirovinama mogu očekivati povećanje

"Stvar je principa. To je doista diskriminacija prema dobi. Prema statistici, stariji vozači ne prave više nesreća, upravo su mlađi ti koji uzrokuju više", rekla je Biserka Butigan, potpredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

MUP je sve prepustio slučaju. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa, ako se na liječničkom pregledu ili tijekom liječenja utvrdi da vozač boluje ili ima invalidnost zbog koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled i izabrani liječnik dužni su, uz upozorenje bolesniku o tome, obavijestiti Policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, a one će uputiti takvu osobu na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.

Sindikat umirovljenika hvali se, spasili su 221 000 vozača od diskriminacije. No rijetki se osjećaju spašeno. Nije problem ni mala mirovina, obećavala je država. Dali bi im i besplatne preglede, ali neće umirovljenici jer ih to vrijeđa.

Reakcije umirovljenika pogledajte u prilogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene