Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavi li se ovako moguće je da u sljedećih par dana bude oboren i rekord po potrošnji struje. Kombinacija upaljene klime i otvorenog prozora sjajna je za veliki račun za struju.


Slavonija je najtoplija, ali ni ostali krajevi Hrvatske nisu daleko. Vruće je, teško se diše, ali čini se da se ove godine građani ipak nešto više pridržavaju savjeta i ne izlaze toliko van po najjačem suncu. Ovim se vrućinama najviše raduje HEP jer klima uređaji i ventilatori rade sto na sat. Nastavi li se ovako moguće je da u sljedećih par dana bude oboren i rekord po potrošnji struje.

Vezani članci Grah - 6 Dosad se nazivao hranom za siromašne, ali zbog suše postaje - luksuzna namirnica: "Nije ugodno nekom kazati da sada kilogram košta 40 kuna, a kilogram prasetine je 20" Termometar, ilustracija Dolaze nam paklene vrućine, temperature rastu i do 36 stupnjeva! Saznajte kako se možete najbolje zaštititi od toplinskog udara

Kombinacija upaljene klime i otvorenog prozora sjajna je za velik račun za struju. Klime diljem Hrvatske rade punom parom, neki građani drže se uputa liječnika o maksimalnoj razlici u temperaturi. Drugi to zaboravljaju pa trpe posljedice, uglavnom potrebno je najmanje šest stupnjeva razlike u temperaturama. No, klima ima i drugu stranu, onu zdravstvenu.

'Osim ukočenog vrata moguće su i druge posljedice. Začepljenje nosa, otežano disanje koje nas čini nervoznim na ovim vrućinama, otežano je i spavanje i bol kojoj su mnogi ljudi izrazito skloni, znači glavobolje i otežano disanje kroz nos', ističe dr. Damir Milčić. Svo to hlađenje uzrokuje i porast potrošnje energije na razini cijele zemlje, no rekord ostvaren 17. srpnja prošle godine još nismo prestigli. 'Ako vrijeme bude dobro, ako temperature budu na razini današnjeg i jučerašnjeg dana približavanje je moguće, ističe Mirela Klanac iz HEP-a.

Ako se hladite u ljetnim mjesecima najvažnije je da su klimatizacijski uređaji ispravni. Instalateri kažu da se servisa svi sjete tek kad im po najvećim vrućinama klima otkaže poslušnost. No i s klimom se može uštedjeti. 'Za svaki niži stupanj postavljanja ćemo dobiti utrošak energije veći za tri do pet posto, a razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala prelaziti sedam stupnjeva', ističe Marija Mikolčević iz UNDP-a. Tako ćemo osim energije sačuvati i vlastito zdravlje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju