Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSTENAL CONTROL

Kako povećanje prostate utječe na seksualni život i što pomaže?

PR
PR Foto: PR
Starenje donosi mnoge promjene u život muškarca, a jedna od neugodnih promjena su poteškoće s prostatom.

Prostata je žljezdani organ i dio muškog reproduktivnog sustava, a njezina glavna funkcija je zaštita kvalitete sperme zbog čega je neophodna za mušku plodnost. Može se reći da je povezana i s potencijom jer zdravlje prostate utječe na seksualnu funkciju.

Stariji muškarci obično imaju veću prostatu od mlađih jer prostata nastavlja rasti kako muškarac stari, a većina muškaraca obrati pozornost na nju kad ima probleme s mokrenjem. Povećanje prostate u većini slučajeva se odnosi na benignu hiperplaziju prostate koja pogađa čak 50% muškaraca starijih od 50 godina, što znači gotovo svakog drugog muškarca, dok se kod muškaraca starijih od 80 godina taj postotak povećava na čak 95%.

Povećana prostata izravno utječe na sposobnost mokrenja, a najčešći simptomi su problemi s mokraćnim sustavom koji uključuju čestu potrebu za mokrenjem, slab ili isprekidan mlaz urina, osjećaj punog mjehura čak i nakon prestanka mokrenja, iznenadan i intenzivan nagon za mokrenjem, poteškoće s početkom ili zaustavljanjem mokrenja te često noćno ustajanje zbog potrebe za mokrenjem.

Također, ako se mjehur potpuno ne isprazni, postoji opasnost od infekcije mokraćnog sustava te se mogu pojaviti i drugi ozbiljni zdravstveni problemi, kao što su mokraćni kamenci, krv u mokraći ili inkontinencija.

PR PR Foto: PR

Povezanost benigne hiperplazije prostate i erektilne disfunkcije

Budući da je prostata odgovorna za zaštitu spermija, održava ih pokretnima i omogućuje im preživljavanje, zbog povećanja prostate, može doći do smanjene kvalitete sperme. Osim toga, može doći i do erektilne disfunkcije jer prostata pritišće mokraćnu cijev i uzrokuje bol.

Erektilna disfunkcija je stanje kad muškarac nije u stanju postići ili održati erekciju i iako može biti uzrokovana raznim zdravstvenim problemima, kao što su bolesti srca, dijabetes, niska razina testosterona ili psihološki problemi, benigna hiperplazija prostate također može pogoršati stanje.

Osim erektilne disfunkcije, povećana prostata može uzrokovati i druge probleme sa seksualnim zdravljem, kao što su smanjeno seksualno zadovoljstvo te smanjen libido.

Neki lijekovi koji se koriste za liječenje povećane prostate također mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju, stoga treba biti oprezan kod odabira liječenja.

Prirodni pripravci za liječenje povećane prostate, a blagotvorno djeluju i na potenciju

Simptome benigne hiperplazije prostate kao i probleme s potencijom može ublažiti upotreba pripravaka od biljnih ekstrakata za koje je znanstvenim istraživanjima i tradicionalnom upotrebom dokazano da imaju pozitivan učinak na funkciju prostate i mokraćnog sustava. Najviše se koriste ekstrakt sabal palme i koprive, a čija je prednost da nemaju ozbiljnih nuspojava.

Biljka sabal palma potječe iz jugoistočne Amerike gdje se tradicionalno koristi za liječenje različitih bolesti i stanja, a ekstrakt sabal palme u povijesti je bio poznat kao ljekovita biljka za liječenje impotencije. Ova biljka svakako doprinosi normalnoj funkciji prostate i mokraćnog sustava, a drugi blagotvoran prirodni lijek za potenciju je kopriva, koja doprinosi i normalnoj funkciji prostate i bubrega.

Budući da je prostata žlijezda koja ne prestaje rasti tijekom života, većina će muškaraca razviti povećanu prostatu, a odabir pravilnog lijeka, promjena načina života, a u nekim slučajevima i kirurške opcije mogu pomoći u poboljšanju kvalitete života s povećanom prostatom. Starenje donosi i mnoge pozitivne promjene kao što su zrelost i iskustvo, a uz pravilno liječenje, muškarci obično mogu održavati redovit i zadovoljavajući seksualni život.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene