Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati ankete

Kako ocjenjujete izjavu Hrvatske biskupske konferencije? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Povodom nadolazećih parlamentarnih izbora oglasila se i Hrvatska biskupska konferencija.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) vjernicima je prije parlamentarnih izbora poručila kako međusobno optuživanje političkih opcija i kandidata i kršenje ustavnih odredbi nisu vrste ponašanja koje zaslužuju povjerenje građana.

Birače poziva da na predstojećim izborima daju glas onima za koje smatraju da će biti spremni provesti prijeko potrebne reforme i služiti općem dobru u interesu svih građana.

"U trenutku opće geopolitičke nestabilnosti u Europi, osobito izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, koja se na određen način proteže i do naših prostora, najmanje nam je potrebna politička nestabilnost i dovođenje u pitanje povjerenja u institucije kao i u zakonitost parlamentarnih izbora", stoji u izjavi.

Komisija poziva sve sudionike izbornoga procesa da postupaju poštujući Ustav Republike Hrvatske, relevantne zakone te ljudsko dostojanstvo svakoga kandidata.

Posebno važnim smatra obvezu svih političkih stranaka da svojim postupanjem izbjegnu ustavnopravnu krizu.

"Oni koji već imaju makar i ograničene političke ovlasti trebaju biti primjerom poštena izbornoga natjecanja", naglašava Iustitia et pax.

Komisija poziva građane vjernike i sve ljude dobre volje u Hrvatskoj da svojim glasom podupru one političare koji se zauzimaju za slobodnu Hrvatsku u okviru zajednice europskih naroda i za njezino istaknuto mjesto u EU.

Svjesna da treba zaustaviti korupciju ističe kako je potrebno podupirati i poticati hrabrost i poštenje što, kako dodaje, uključuje i naviku prijavljivanja nadležnim institucijama onih koji čine koruptivne radnje.

Komisija također poziva sve da daju osoban doprinos u stvaranju pozitivnoga raspoloženja kako bi izbori protekli mirno i dostojanstveno.

Mnogi su to protumačili kao svrstavanje HBK na jednu stranu, a nas je zanimalo kako ocjenjujete izjavu Hrvatske biskupske konferencije?

Hrvatska biskupska konferencija Rezultati ankete Foto: Dnevnik Nove TV

Prosječna ocjena kojom se ocijenili izjavu Hrvatske biskupske konferencije iznosi 2,7, školskim riječnikom, navučena trojka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene