Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Republika piva

Kako je jedna destinacija stekla titulu Republike piva?

PR
PR Foto: PR
Kako bi jedna regija i pivovara bile istaknute kao posebne i prozvane Republikom piva, potrebno je zadovoljiti očekivanja vrhunskih poznavatelja i ljubitelja piva, kao i mnoge druge parametre.

Ako misliš da je riječ o Češkoj, čestitamo jer možemo reći da si na pravom putu, a uskoro ćemo ti otkriti koji se specifični dio Češke naziva Republikom piva i koji je razlog tome.

Razlog je taj što jedna pivovara u Češkoj osnovana 1895. godine potječe iz doma pivarske kulture, Čeških Budějovica , koja ujedno ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla. To znači da pivo iz pivovare Budějovický Budvar ne može biti proizvedeno nigdje drugdje, čime jamče upotrebu najboljih čeških sirovina, očuvanje originalnih procesa proizvodnje i poštivanje tradicije duge više od 700 godina.

PR PR Foto: PR

Zato Česi kolokvijalno pivovaru Budweiser Budvar nazivaju Republikom piva. Rezultat je da je svaka kap Budweisera proizvedena u Češkoj po visokim standardima, a mi u Hrvatskoj možemo biti sigurni da ćemo na našim policama uvijek naći izvorno češko pivo.

Za kvalitetu i izvrsnost aroma zaslužne su kvalitetne sirovine koje se koriste u proizvodnji Budweiser Budvara. Prije svega, Češka ima geografske i klimatske osobitosti koje jamče najbolje sirovine za proizvodnju.

Voda kao najzastupljeniji sastojak u proizvodnji piva se crpi iz arteških bunara dubokih čak 300 metara. Kristalno čista voda nasljeđe je jezera iz ledenog doba i ona Budweiser Budvaru daje jedinstven okus. Uz vodu, najzastupljeniji sastojak svakog piva je slad. U proizvodnji Budweiser Budvara se koristi slad iz moravskih ravnica koji pivu daje punoću okusa i mirisa i garantira prepoznatljivu češku kvalitetu.

PR PR Foto: PR

No, za specifične arome i bogate prirodne okuse posebno je bitan rijetki, plemeniti i aromatični hmelj koji se već stotinama godina koristi u češkoj pivskoj industriji. Oko grada Saaz (češki Žatec) češki pivari nabavljaju tu posebnu vrstu hmelja, a upravo je po toj vrsti hemlja poznati čuveni češki pilsner. U proizvodnji Budweisera češki pivari koriste cjeloviti hmelj Saaz, kako bi zadržali što više arome i bogatih prirodnih okusa.

Vrhunske i samo najbolje pomno birane sirovine samo su jedan dio kvalitete Budweiser Budvara. Za njegovu kvalitetu zaslužni su i proizvodni procesi koji su također dio tradicije i povijesti nastanka pivovare.

Vrijeme je samo jedan od odgovora zašto je Budweiser pivo drugačije svih od drugih. Pivo u spremnicima sazrijeva upravo onoliko dugo koliko mu treba da razvije punoću okusa. Tako pivo u pivarskim podrumima sazrijeva čak 90 dana, a čuva se u posebnim čeličnim bačvama u vodoravnim spremnicima za sazrijevanje koji omogućuju najbolji rad kvasca.

PR PR Foto: PR

Ovo su samo neki od razloga zašto je češko pivo dobar odabir za svakog pivoljupca. Zato probaj Budweiser Budvar i uživaj u pravom češkom osvježenju iz Čeških Budějovica, jer ne kažemo bez razloga da je ova piva potekla iz Republike piva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene