Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBLJETNICA ININE PLATFORME

Ivaninih dvadeset godina: Živjeti i raditi s eksplozivnim plinom pod nogama i uz valove visoke devet metara

Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV bila je na najstarijoj Ininoj plinskoj platformi na Jadranu, koja je proslavila 20. rođendan.

Platforma Ivana već 20 godina crpi plin iz Jadrana, s dubine od oko 2000 metara. Od morskog dna do vrha visoka je 75 metara, kao američki Kip slobode.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Na Ivani nema žena, rade samo muškarci. Članove posade zovu panonski mornari jer nijedan nije s Jadrana – stižu iz Slavonije, Moslavine i Podravine. "Morali su doći ljudi koji su radili na plinskim postrojenjima, a Podravina je poznata po takvim postrojenjima", rekao je Nenad Stipčić, poslovođa platforme.

Najstariji radnik Robert Stanešić opisao je iskustvo rada na ovakvom postrojenju: "Nije baš ugodno… Bilo je i valova do 9 metara, bilo je juga na Ivani, a i bure do 160 na sat…" Petnaest članova posade dva tjedna radi i živi zajedno na platformi pa se dva tjedna odmaraju na kopnu. Zato su, kažu, složni kao mala muška obitelj.

"Svakom od nas obitelj fali. Ja se znam s dečkima šaliti da više živim s njima nego sa ženom i djecom, ali tako je kako je", kaže poslovođa platforme Nenad Stipčić.

Zato su platforme poznate po izvrsnoj hrani. Toliko dobroj da radnici pretjeraju s kilogramima.

"Ja sad trenutno pazim, a oscilirao sam s kilogramima. Kuhar na brodu i platformi mora bit izvstan, ostalo je manje bitno" uvjeren je Stanešić.

Ipak je važnija sigurnost. U 20 godina bez ikakvog incidenta, pet godina bez ozljede radnika. Glavno sigurnosno pravilo je barem se jednom rukom držati za ogradu jer ovdje se radi, živi i hoda na velikim visinama i do 40 metara iznad površine mora.

Iz Jadranskog mora Ina je dosad proizvela plina za 30 milijardi kuna- kao četvrtina državnog proračuna.

Najvažniji dio platforme je mjesto gdje podmorskim cijevima dolazi plin iz svih 19 jadranskih platformi i šalje se prema kopnu. Iz Ine najavljuju još novih platformi, a ministar energetike niže cijene plina za gradjane i industriju.

"Želimo raditi dalje, želimo pronaći nove rezerve plina na Jadranu", rekao je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

"Ono što veseli je činjenica da neke svjetske ekonomije povećavaju svoju proizvodonju, posebice se povećava proizvodnja LNG-ja i to utječe na pad cijena. Ukoliko se taj trend nastavi gradjani neće značajnije osjetiti značajniji rast cijena 2021. godine", kaže ministar energetike Tomislav Ćorić.

Posebna je briga o ekologiji. Imaju sustav koji more pretvara u pitku vodu, otpad se vozi na kopno, čak i fekalije prolaze kroz pročistač.

Za razliku od nafte protiv plinskih se platformi ekološki aktivisti ne bune jer uopće na zagadjuju okoliš. Naprotiv, danas u moru ispod platforme ima više riba i morskih organizama nego prije.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene