Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča iz romskog naselja

Kako izgleda jedan dan u životu Roma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
u Hrvatskoj je oko 10 tisuća Roma. Upravo je među njima najviša stopa nezaposlenosti. Svega 10 posto romske djece pohađa srednju školu. Naša je ekipa posjetila romsko naselje Palanjek kraj Siska i snimila kako žive.

Nakon osnovne škole, Ankica nije htjela biti među 10% romske djece koja odaberu i srednju.A čujte, nije mi se dalo pohađat školu, ponekad bi išla, kad se meni dalo, znate', iskrena je Ankica.

Pročitajte i ovo Anesa Šabani - 1 Komentar zapalio fitilj Prst sudbine odveo je na krivi ulaz i odredio joj život: "Rekla sam si tad - nećeš nikad više čuti takvu rečenicu" Danijela Halilović Borba s predrasudama Sa 6 godina shvatila je da je drukčija, ali to je dugo skrivala od svih: "Opsovao mi je mater, ali nešto me drugo najviše zaboljelo"

Mlađima, pisanje i čitanje je zabavno. U naselju Palanjek, dvjestotinjak je Roma. 42 klinaca u školi se uči zbrajanju, oduzimanju. 'Dobijem četvorke i petice, nekad i jedinice', kažu Denis i Nino koji pohađaju 2. razred.

Kvar na kamionu, Josip ne može dopustiti. Staro željezo koje prevozi i prodaje glavni je izvor prihoda za četvero djece. Preživljavaju, kaže.'Nigdje ne radimo, samo sa starim željezom, ali sve slabije i slabije. Na birou sam već 10 godina skoro', kaže Josip.

U popravljanju trošnih kuća dobrodošle su sve ruke. Vodu i struju imaju tek neki. No kažu, nedostaje još puno toga. 'Legalizacija objekata, društveni dom, koja igraonica za djecu, odvodi i kanali da se završe', nabraja Josip. 12 milijuna Roma u Europi. 10 tisuća u Hrvatskoj. S problemima s kojima se, najveći dijelom - nose sami.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene