Dokumenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Dokumenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Dokumente vam mogu ukrasti, s njima i identitet, ali ne i vaše otiske prstiju. Upravo otisci prstiju, čije bi se baze trebale umrežiti u Europi, trebali bi pomoći policiji da brzo utvrde ukradeni identitet. Evo tko će sve morati na čitač prsta!


Otisci prsta koje smo dali kod zahtjeva za osobnu iskaznicu sada će nas dodatno štititi. No prilikom vađenja dokumenata dat ćemo ih još jednom.

Vezani članci Gužve u Petrinjskoj, nove osobne iskaznice PUZ: Preuzimanje dokumenata i subotom, ali samo privremeno Državni arhiv - 2 Vrijedne tajne državnog arhiva diraju se samo u rukavicama: Osjetljivi dokumenti otkrivaju podatke o jednoj od najsmrtonosnijih pandemija koja je zadesila svijet

"Sada će biti jedina razlika u tome što će se ti podaci provjeriti s prethodno spremljenim podacima kako bi se vidjelo radi li se stvarno o toj osobi ili o nekom tko je ukrao nečiji identitet", objašnjava Ivana Marag iz Službe za međunarodnu policijsku suradnju.

No prst na čitač morat će staviti i svi koji ulaze u Europsku uniju. I to ne samo oni koji su sumnjivi.

"Svi koji ulaze na područje Europske unije morat će biti provjereni kroz sve baze podataka. To se radi i sada na osnovu dokumenata. Sada isto skeniramo dokumente i provjeravamo ih", kaže Marag.

Naime, dokument se može ukrasti, ali ne i biometrijski podatak.

U njih, osim otisaka prstiju spadaju i otisci dlanova i stopala, fotografije, prikazi lica, profil DNK-a i šarenica oka. Više od 13 milijuna eura Hrvatskoj je, za stvaranje jedinstvene baze otisaka prstiju, dala Europska unija. Dugoročno, cilj je povezati sve europske biometrijske baze te tako zaštititi građane od krađe identiteta, ali i identificirati nezakonite migrante.

"Skupine stranih državljana zatečene u ilegalnom prelasku o sebi daju lažne podatke, nerijetko uvijek drugačije. A strani državljani počinitelji kaznenih djela sebe prikazuju kao jednu od žrtava", objasnio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

S umreženim bazama otisaka institucije će imati brži sustav u borbi s prijevarama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju