Izgradnja LNG terminala na Krku bi mogla krenuti 2016., a u tom slučaju tri godine poslije krenuli bi prvi kubici plina prema srednjoj Europi.


LNG terminal na Krku bit će dio velikog europskog koridora sjever-jug. Povezat će se s poljskim LNG terminalom i osiguravati opskrbu plinom za cijelu jugoistočnu Europu, a Poljska i Hrvatska će zajedno po europski novac.

'Možemo se nadati da za taj projekt možemo dobiti financijsku podršku EU i prilično sam siguran da će takav projekt dobiti takvu podršku. I Hrvatska i Poljska će snažno zahtijevati tu podršku od EU', ističe Wlodzimierz Krapinski, poljski ministar državne riznice.

'U nečemu ćemo biti prvi u ovom dijelu Europe, a to je energetika', ističe ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Projekt čeka lokacijsku dozvolu, a upravo traje prikupljanje ponuda regionalnih trgovaca plinom za zakup prostora u skladištu.

Grčić o novom investicijskom planu EK

Vezani članci Prosvjed u Poljskoj Poljski državni odvjetnik zatražio ocjenu ustavnosti kazni EU-a Napeto na granici Poljske i Bjelorusije Vojnik na granici Poljske i Bjelorusije poginuo od "prijateljske vatre"

'Kada vidimo tko su tvrtke koje će kupiti kapacitet i koliko kapaciteta ćemo uspjeti prodati onda će nam biti jasno kako možemo zatvoriti financijsku konstrukciju, koliko ćemo uspjeti sami nabaviti a koliko ćemo tražiti od europskih institucija', kaže Mladen Antunović iz LNG-a Hrvatska.

U Vladi vjeruju da za terminal mogu dobiti i dio kolača od Junkerovih 315 milijardi eura za investicije.

Izgradnja bi mogla krenuti 2016., a u tom slučaju tri godine poslije krenuli bi prvi kubici plina prema srednjoj Europi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju