Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici ljuti na Vladu

'Kako biti profesionalan kad se osjećaš obezvrijeđen?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada bi mogla kazniti javne službenike čiji sindikati nisu pristali na dobrovoljno rezanje plaća. Umjesto šest posto razmišlja se o smanjenju za deset posto te ukidanju regresa, božićnica i ostalih materijalnih pogodnosti iz kolektivnog ugovora koji namjeravaju otkazati.

Na takav plan uštede milijardu i 400 milijuna kuna proračunskog novca sindikalisti javnih službenika sve su glasniji u zazivanju štrajka. Zaposlenici pak strahuju za svoju budućnost. Socijalna osjetljivost je posao Božene Horvat - Alajbegović, pa je boli što isto ne dobiva od svojeg poslodavca Vlade. Problem kaže nije u 300-tinjak kuna kojih bi se trebala odreći, već u podcijenjenoj vrijednosti njezinog rada.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom

'Ja sam uvijek za odricanje, ali ako to odricanje ima cijenu i cilj. Mi smo struka pomagača koji smo i sami ugroženi i kako biti profesionalan i kako davati svoja stručna znanja kad se osjećaš obezvrijeđen', rekla je socijalna radnica Božena. I dok su javne službe uglavnom deficitarne po broju zaposlenih, državne službe u kojima je zaposlen i Tomislav Matoc takvih problema nemaju. Rez na plaći podnošljiv je ako jamči radno mjesto.

'Mislim da svi moramo pokazati jednu dozu solidarnosti i socijalne osjetljivosti i da je to onda jedini način kako očuvati radna mjesta', rekao je Tomislav, državni službenik. Vlada sutra namjerava otkazati kolektivni ugovor javnim službama. Ono što moraju isplatiti u tromjesečnom otkaznom roku pokušat će nadoknaditi većim rezovima u srpnju. Medicinare i profesore zbog toga vjerojatno čeka smanjenje plaće i do 10 posto. Sindikalni čelnici javnih službi već uvježbavaju prosvjedne govore.

>> Sindikati poručuju Vladi: 'Ljudi su jako 'nabrušeni' na štrajk'

'Mi čekamo odluku vlade, ali istovremeno pripremao i strategiju i taktiku', kaže Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. No kažu, još su spremni na dogovor s Vladom. 'Da im je bilo stalo onda ne bi mlatili tamo na HDZ-u nego bi ovdje došli i zvali nas i rekli dajte da pokušamo. Mi nismo zatvorili vrata, ali gledajte oni očito jesu', kaže Spomenka Avberšek. Božena i Tomislav kao i ostali na državnim jaslama nadaju se da će Vlada ipak odškrinuti vrata ako ne odmah, onda nakon krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene