Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada bi mogla kazniti javne službenike čiji sindikati nisu pristali na dobrovoljno rezanje plaća. Umjesto šest posto razmišlja se o smanjenju za deset posto te ukidanju regresa, božićnica i ostalih materijalnih pogodnosti iz kolektivnog ugovora koji namjeravaju otkazati.


Na takav plan uštede milijardu i 400 milijuna kuna proračunskog novca sindikalisti javnih službenika sve su glasniji u zazivanju štrajka. Zaposlenici pak strahuju za svoju budućnost. Socijalna osjetljivost je posao Božene Horvat - Alajbegović, pa je boli što isto ne dobiva od svojeg poslodavca Vlade. Problem kaže nije u 300-tinjak kuna kojih bi se trebala odreći, već u podcijenjenoj vrijednosti njezinog rada.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno" Slika nije dostupna Nema proračuna - nema plaća: Vladi se ne žuri, a radnici nek čekaju i minimalce

'Ja sam uvijek za odricanje, ali ako to odricanje ima cijenu i cilj. Mi smo struka pomagača koji smo i sami ugroženi i kako biti profesionalan i kako davati svoja stručna znanja kad se osjećaš obezvrijeđen', rekla je socijalna radnica Božena. I dok su javne službe uglavnom deficitarne po broju zaposlenih, državne službe u kojima je zaposlen i Tomislav Matoc takvih problema nemaju. Rez na plaći podnošljiv je ako jamči radno mjesto.

'Mislim da svi moramo pokazati jednu dozu solidarnosti i socijalne osjetljivosti i da je to onda jedini način kako očuvati radna mjesta', rekao je Tomislav, državni službenik. Vlada sutra namjerava otkazati kolektivni ugovor javnim službama. Ono što moraju isplatiti u tromjesečnom otkaznom roku pokušat će nadoknaditi većim rezovima u srpnju. Medicinare i profesore zbog toga vjerojatno čeka smanjenje plaće i do 10 posto. Sindikalni čelnici javnih službi već uvježbavaju prosvjedne govore.

>> Sindikati poručuju Vladi: 'Ljudi su jako 'nabrušeni' na štrajk'

'Mi čekamo odluku vlade, ali istovremeno pripremao i strategiju i taktiku', kaže Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. No kažu, još su spremni na dogovor s Vladom. 'Da im je bilo stalo onda ne bi mlatili tamo na HDZ-u nego bi ovdje došli i zvali nas i rekli dajte da pokušamo. Mi nismo zatvorili vrata, ali gledajte oni očito jesu', kaže Spomenka Avberšek. Božena i Tomislav kao i ostali na državnim jaslama nadaju se da će Vlada ipak odškrinuti vrata ako ne odmah, onda nakon krize.