Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik IDS-a i nositelj liste u osmoj izbornoj jedinici Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio da u toj izbornoj jedinici nema većeg prioriteta od sanacije brodogradnje, naročito one riječke.


Prema njegovim riječima, država je tijekom prošle i ove godine za sanaciju brodogradnje izdvojila 4,2 milijarde kuna i to 1,7 milijardi kuna za "Brodosplit", 1,7 milijardi kuna za brodogradilište "3. maj", 600 milijuna kuna za "Brodotrogir" te 200 milijuna kuna za brodogradilište u Kraljevici.

Vezani članci Radnik Uljanika Denis (Foto: Dnevnik.hr) - 2 S otkazom i vrećicama u ruci: "I mladost i starost mi je tu, tako da srce me boli" Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Horvat o Uljaniku: "Država je iskoristila sve legitimne metode kako bi zaštitila radnike"

"Žalosno je da Uljanik nije dobio niti kunu, već mu se prijeti
privatizacijom. Stoga mi u IDS-u zahtijevamo da se taj proces, usprkos zahtjevima MMF-a, Svjetske banke i Bruxellesa, obustavi", istaknuo Damir Kajin dodavši kako bi Uljanik s ostalim brodogradilištima trebao ući u sanacijski program hrvatske Vlade.

"Jasno je da nema mjesta panici za Uljanik koji je preuzeo Lenac, no Uljanik je u prvih devet mjeseci ove godine imao gubitak od 181 milijun kuna", kazao je Kajin. On drži da će pozitivan rezultat ponovno uslijediti od 2008. godine s time da IDS jasno zahtijeva da se Uljanik uključi u sanacijski program Vlade, a ne da se privatizira.

Kajin je danas pozvao sve pripadnike manjina da na predstojećim parlamentarnim izborima daju glas IDS-u jer se zahvaljujući njegovoj politici u Istri sačuvao suživot.

"Ako je negdje većina odlučila dijeliti sudbinu manjine, onda je to zasigurno u Istri, a to bez IDS-a ne bi bilo moguće", zaključio je nositelj liste IDS-a za osmu izbornu jedinicu Damir Kajin. On je još jednom ponovio kako IDS zahtijeva da se izjednače " novi i stari umirovljenici", da se izjednače prava na invalidnine boraca NOB-a i Domovinskog rata.

Predsjednik Mladih IDS-a Tedi Chiavalon izrazio je negodovanje što je hrvatska Vlada dodijelila 70 milijuna kuna Katoličkoj crkvi.

"Mi smo u IDS-u konsternirani ovom odlukom ne zato što Vlada pomaže Crkvi, već zato što to nije bilo predviđenom u proračunu, što će od tog novca najmanje četiri milijuna kuna ići Crkvi u BiH, dok se s druge strane ova Vlada uporno oglušuje na zahtjeve iz Istre po pitanju sveučilišta u Puli", naglasio je Chiavalon. Dodao je kako je u proračunu bilo predviđeno nekoliko milijuna kuna za sveučilištu, što je negirano u rebalansu.

"Tada navodno nije bilo dovoljno novca, a danas Vlada daje 70 milijuna kuna za nešto što nije bilo predviđeno u proračunu", ustvrdio je Chiavalon.