Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski klubovi su podržali izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, poslanog u hitnu proceduru, a kojima se zakonske odredbe postupovne naravi usklađuju sa Zakonom o općem upravnom postupku.


Zakonskim se izmjenama, među ostalim, jamči pravo na žalbu i mogućnost da se u tijelima državne uprave u dva stupnja odlučuje o pravima i obvezama pojedinaca.Tako će se protiv dozvole za uklanjanje objekta, koju je izdalo nadležno upravno tijelo, moći izjaviti žalba Ministarstvu, a protiv prvostupanjskog rješenja koje je donio građevinski inspektor predviđa se mogućnost žalbe povjerenstvu, kao drugostupanjskom tijelu.

Članove tog drugostupanjskog tijela, kako je kazala Marina Matulović Dropulić (HDZ), imenovat će vlada u roku od 60 dana. Iako su SDP-ovci podržali predložene zakonske izmjene, Mirela Holy (SDP) upozorila je na potrebu odvajanja prostornog planiranja od gradnje.U tom bi smislu, kako je kazala, trebalo donijeti dva zakona - Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji, čime bi, po njezinom mišljenju, prevencija korupcije bila djelotvornija.

Po mišljenju Bore Grubišića (HDSSB) izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji 'zaboravljaju na kronični problem hrvatskog društva' - davanje smjernica u smislu legalizacije nelegaliziranih objekata.

Osvrćući se na odredbu o tome da žalbu protiv rješenja građevinskog inspektora ne riješava više povjerenstvo resornog ministarstva već povjerenstvo vlade, Grubišić je kazao kako to više 'nije šija nego vrat' I Damir Kajin (IDS) zalaže se za 'opću legalizaciju svega što je moguće uskladiti s prostornim planovima'. 'Tu leži deset milijardi kuna, otvaraju se obrti, radna mjesta, kreditne linije', poručio je Kajin, pozivajući vladu da izradi zakon o općoj legalizaciji.

Vezani članci Ukrajinska vojska - 1 Objavljen tekst odluke o obuci Ukrajinaca: Učit ćemo ih taktici, zapovijedanju, bojevom gađanju... Ilustracija - 5 Vlada ponovno intervenirala: Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim pumpama

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju