Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Male stvari

VIDEO Kada ste posljednji put učinili ovako nešto?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svakodnevnoj vrevi, gužvi, strci i vlastitim problemima često ne primjećujemo svijet oko sebe. Jesmo li od previše vlastitih postali slijepi za tuđe brige ?

Upoznat ćemo vas s ljudima koji si to nisu dopustili. Jozefina je odlučila imati vremena za druge. Nelly je odlučila besplatno podijeliti svoje znanje. Udruga 'Susjed' pomaže susjedu je organizirala svoj kvart i pomogla onima koji žive- vrata do nas- susjedima.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Ilustracija Prema zapadu VIDEO Prometna nesreća na zagrebačkoj obilaznici, vozilo se zabilo u ogradu

Organizirali su košarice po kvartovskim dućanima gdje svatko prilikom kupnje jedan artikl može odvojiti za druge, one manje sretne. U prostorijama Udruge mjesto je gdje održavaju sajmove. Tu se mogu donirati stvari koje netko drugi može kupiti za male novce, a zatim ih prosljeđuju potrebitim obiteljima, ili im daju da ih jednostavno posude.

Kao i u većini hrvatskih udruga dobra djela nastaju u prostorijama koje riječ dobro nikako ne može opisati. Derutnu kućicu bivšeg vrtića dobili su na korištenje od grada Zagreba. Oni pomažu drugima, a mi smo odlučli pomoći njima-uljepšati im sjedište.

>>
Građani pokazali solidarnost prema onima kojima je pomoć najpotrebnija

Kupili smo boju, a pomoć smo potražili na ulici, među prolaznicima. Htjeli smo provjeriti ima li voljnih za 'dati ruku' kada je potrebno? Iako prvih pola sata moljenja nije izgledalo ohrabrujuće ipak je stvar krenula. Volonteri Udruge već su se debelo bacili na posa, a još jedan par ruku stigao je kao naručen. Ubrzo je pristao i drugi prolaznik, pa treći i... išarana kućica već je poprimila izgled pristojne građevine.

Gospođa Jozefina je u mirovini, ali još za radnog vijeka je počela pomagati drugima-u ratno vrijeme. Danas pomaže kao volonterka Gerontološkog centra Maksimir. Pomaže gospođi Jeleni koja živi sama. Već je šest mjeseci obilazi.

Osim što joj odlazi u trgovinu i ljekarnu, vodi je i liječniku zapravo je prati u svakom izlasku iz kuće. Posljednih su mjesec dana prikupljale sve potrebne dokumente jer gospođa Jelena ubrzo odlazi u starački dom, jednostavno više ne može živjeti sama.

U dvoje je lakše, znamo to svi. Ponekad čak i najmanja sitnica od velike je pomoći drugima, saznanje da postoje oni koji su voljni pomoći. Pa smo tako upitali stariju gospođu treba li joj pomoć oko teških vrećica. Za to je potrebno doslovno 5 minuta. Saznali smo da živi sama, na tržicu ide jednom mjesečno, a trgovac joj ponekad donese kruh. S njom smo pričekali smo tramvaj, a kada se smjestila pružila nam je osmijeh koji ćemo još dugo pamtiti.

Posljednje istraživanje psihologa o toj nevjerojatnoj pojavi-velikodušnosti - pokazalo je kako dobra djela činimo ničim izazvani!
Ne zbog grižnje savjesti, niti zbog nelagode kao što se prije smatralo.

Nelly je iz Armenije i imala je veliku želju- i ispunili je prije više od godinu dana. Spojili smo je s našim vizažisticama i odveli u Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava. Učenici su znali da dolazimo, organizirali su se kojim redosljedom će na stolac za uljepšavanje. Više od 30 učenika prijavilo se za uljepšavanje.

Ovo je jedina ustanova u Hrvatskoj za školovanje i rehabilitaciju mladih s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima, a Nelly, Maša i Nicole jednu večer napravili su posebnom. Malo dobre volje, šminka i pribor za šišanje bilo je dovoljno za reakcije koje vas ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Skromne prostorije Udruge Susjed susjedu pomaže dobile su novi sjaj, a za to su zaslužni: Renato, Filip, Marko, Mislav, Ante, Petar i Josipa- slučajni prolaznici koji su 'dali ruku' kada je bilo potrebno.

Jer dokazano je, dok činimo ili makar samo promatramo dobra djela u nama se javlja jedna posebna emocija-uzvišenost. Ljudi diljem svijeta tu emociju opisuju kao toplinu u grudima koja je ujedno vrlo motivirajuća.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene