Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nova pravila

Kada dijete NE želite odgajati kao što su vas vaši roditelji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izazovi s kojima se svakodnevno susrećemo potiču mnoge roditelje da svoju djecu odgajaju znatno drugačije nego su bili odgajani oni sami ili njihovi roditelji.

Imate li kakav primjer ili savijet za odgoj djece možete ga ostaviti u komentaru ili poslati na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi Djeca i povici; ilustracija - 3 Organizatori se ograđuju Dječje skandiranje u Splitu zgrozilo javnost: "Kad ne reagiramo, djeca misle da je to normalno"

Prilikom razgovora s mnogim roditeljima može se vidjeti kako velik dio njih odgoj djece zasniva na mišljenju: ne želim biti kao moji roditelji. Potvrdila nam je to i Sena Puhovski, psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba. Iz rada s roditeljima primjećuje da sve više propitkuju svoje roditeljstvo i općenito odnos sa djetetom.

'Ono što često možemo vidjeti u praksi jest da roditelji nisu zadovoljni time kako su njih odgajali i ne žele to ponoviti odbacujući pri tom sve više stil roditeljstva u kojem je roditelj autoritarna figura koja nameće pravila i od svojeg djeteta traži prvenstveno poslušnost i disciplinu', kaže profesorica Puhovski.

Kada dijete vodi glavnu riječ u kući

Napominje kako se 'poteškoća javlja u trenutku kada znamo što ne želimo ali ne znamo što bismo umjesto toga. Danas mnogi roditelji u takvim situacijama biraju sasvim suprotan stil, stil u kojem je dijete to koje vodi glavnu riječ u obitelji, zadovoljavaju se sve djetetove želje i ne postavljaju granice. Kao rezultat takvog odnosa prema djeci često vidimo mnogu nesretnu djecu i isto tako nesretne i bespomoćne roditelje', objašnjava profesorica Puhovski.

Nema jedinstvene formule

Odbacivanje pristupa kakav su prakticirali naši roditelji stoga zahtjeva neke nove metode. 'Za uspješno roditeljstvo nema jedinstvene formule, naprosto zato što su djeca međusobno različita isto kao i odrasli koji su tu da o njima brinu. Ipak postoje neke potrebe koje svako dijete ima, a to je potreba za sigurnošću, granicama, bezuvjetnom ljubavlju i osobnim odnosom sa roditeljem i dokle god roditelji zadovoljavaju te potrebe na dobrom su putu, a i njihova djeca zajedno sa njima.'

>> Saborski odbor za ljudska prava za dijalog o zdravstvenom odgoju

Hoće li metode biti tradicionalne ili nešto liberalnije, ovisi dakle o vama i potrebama vašeg djeteta. Tradicionalne metode svima su više manje poznate, a one koje su nešto manje istražene zagovara jedna američka internetska stranica za roditelje. Na simpatičan i humorističan način pristupili su pravilima koja bi se u skladu s izazovima 21. stoljeća trebala primjenjivati pri odgoju dječaka i djevojčica, ali također nije teško primijetiti kako u mnogima od njih ima doza ozbiljnosti o kojoj ne bilo loše razmisliti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene