Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Florian Bieber luksemburški je znanstvenik s dugogodišnjim radnim iskustvom na području Balkana. Kroz nekoliko godina sakupio je i objavio najzanimljivije zablude studenata vezane za povijest Jugoslavije.


Kod pitanja o nastanku Jugoslavije javile su se prve nesigurnosti, piše Deutsche Welle. Britanski student objasnio je kako je Jugoslavija uspjela opstati godinama jer od antičkog razdoblja nema pravog velikog neprijatelja koji bi je mogao ugroziti. Drugi britanski student tvrdi kako je Jugoslaviju uz upotrebu sile za vlastite potrebe stvorilo Osmansko carstvo, a Tito je kasnije bio zadužen samo za održavanje reda. Student još navodi kako je prema pojedinima navodima Tito u posljednjih nekoliko godina prije smrti postao jako zaboravan i nosio je užasnu periku.

Vezani članci Milica Milojević i Mlađan Radivojević Proglašavali bebe mrtvima pa ih prodavali? Slučaj majke koja je pronašla sina: Jedna beba stajala je 10.000 maraka, blizanci 15.000 Slika nije dostupna Sumnja se na britanski soj koronavirusa: Preminulo 11 korisnika doma za starije

Na pitanje tko je činio Jugoslaviju jedan od Bieberovih studenata rekao je kako je Država Jugoslavija formirana 1929. iz kraljevine Srba, Hrvata i Čeha. Jedna studentica pak tvrdi da je Jugoslavija bila sastavljena od osam Republika, među kojima su dvije pokrajine, Kosovo i Vojvonec. Drugi britanski student pojašnjava kako je Kosovo 95 posto alžirsko.

Kod raspada Jugoslavije mlade snage diplomacije imale su svoje teorije. Netko od njih je izjavio da je sve krenulo po zlu kada je Slobodan Milošević pokušao zauzeti glavni grad Hrvatske Dubrovnik. problem Kosova britanski studenti vide u sasvim drugom svjetlu. Uvjereni kako je Kosovo bilo nezavisna država preko 600 godina, koja je tek za vrijeme posljednjeg rata pala pod srpsku vlast od koje se onda ponovo oslobodila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju