Ministar obrazovanja Željko Jovanović poručio je kako će zdravstveni odgoj u školama krenuti u punom smislu riječi od jeseni.


Nakon što je Ustavni sud privremeno odgodio primjenu zdravstvenog odgoja u školama zbog tehničkih nepravilnosti, ministar obrazovanja Željko Jovanović danas je poručio kako preprekao u primjeni zdravstvenog odgoja od danas zapravo više nema.

Vezani članci Sudski čekić Ustavni sud odlučio obustaviti sigurnosne provjere za suce: Strah ih je da bi mjera mogla izazvati poremećaj Predsjednik Zoran Milanović Milanović se žestoko obrušio na Ustavni sud: "Politički otpad, možemo ga i ukinuti"

>> Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje: Zdravstveni odgoj je opravdan i potreban

'Nije bilo niti upitno hoće li ići ili neće', rekao je ministar te dodao kako su u međuvremenu napravljene sve promijene koje je zatražio Ustavni sud.

Danas završava i javna rasprava, koju je nakon odluke Ustavnoga suda Ministarstvo pokrenulo 1. lipnja. Jovanović je istaknuo kako sad više ne postoji osnova da se netko buni protiv zdravstvenog odgoja, koji će od jeseni, kako naglašava ministar, krenuti u punom smislu riječi.

Podsjetimo, kurikulum zdravstvenog odgoja u školama se primjenjivao od veljače, a Ustavni sud ukinuo ga je 22. svibnja uz obrazloženje da država nije ispunila proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na 'uravnotežen način' uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Nije, upozorio je, bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju