Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcijski rizici i HP

Jovanović: Salapić kao partijski vojnik minira sjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnja sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, ostala je bez kvoruma, a time i zaključka.

Tematska sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije pod nazivom: 'Korupcijski rizici u Hrvatskoj pošti – jučer, danas, sutra' završila je danas bez zaključka zbog nedostatka kvoruma, a predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP) prozvao je nakon burne dvoipolsatne sjednice saborskog zastupnika Josipa Salapića (HDZ) da je 'kao vojnik partije imao zadatak minirati sjednicu'.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Slika nije dostupna Tko je surađivao s Fimi mediom 'Umjesto odgovora serviraju nam muljanje i laži'

Salapić, kojega je na sjednicu kao saborskog zastupnika i zaposlenog u Hrvatskoj pošti, pozvala Uprava te tvrtke, u više je navrata pokušao zaustaviti izlaganja pojedinih sudionika, bivših zaposlenika HP-a koji su prozivali Upravu te tvrtke za nesavjesno i nezakonito poslovanje, kazavši kako ne bi smjeli govoriti jer se na hrvatskim sudovima vode procesi koji još nisu okončani, a predsjedavajućeg Jovanovića i Dragutina Lesara prozvao je za politikantstvo.

Raznorazni emisari

Današnjoj je sjednici, inače, od 11 članova nazočilo samo njih četvero - uz Jovanovića i Lesara, još su nazočili Nikola Kristić i Stjepan Kolarić, a na samu sjednicu bilo je pozvano 27 osoba od kojih se većina i odazvala. Jovanović je sjednicu zaključio, kako je rekao, s gorčinom u ustima, jer je 'previše raznoraznih emisara od sjednice htjelo napraviti slučaj koji ima zadatak umanjiti ugled HP-a i naštetiti radnicima'.

'Dakle, potpuno suprotno od onoga što je bila intencija od kad se krenulo u pripremu ove sjednice, a to je analizirati korupcijske rizike na način da razgovaramo kako je bilo u prošlosti, je li tih rizika bilo više, kako je danas, da li akcijski plan funkcionira i na koji način i što učiniti da sutra korupcijskih rizika bude manje', rekao je.

Malo odgovora

'Malo smo odgovora dobili na to pitanje, a jedan je od razloga negativni naboj koji je postojao od same pripreme sjednice, a čemu je svakako pridonio Salapić svojim ponašanjem', kazao je Jovanović ocijenivši da je Salapićevo ponašanje bilo apsolutno neprimjereno. Salapić je novinarima nakon sjednice kazao kako nije htio opstruirati sjednicu ustvrdivši kako su danas konačno pale maske kako Jovanović i Lesar nastupaju na povjerenstvu.

'Jedan je glumio ministra unutarnjih poslova, a jedan državnog odvjetnika', rekao je Salapić koji je tijekom sjednice u više navrata prozivao Jovanovića da vodi sjednicu kao da je istražno povjerenstvo.

Zaštita 'Zviđždača'

'Moja namjera nije bila opstruirati rad vijeća ni tražiti smjenu Jovanovića nego sam kao radnik HP-a bio zainteresiran reći istinu o tome što uprava i radnici u HP-u rade', rekao je dodavši da se na sjednici umjesto o akcijskom planu govorilo o pojedinačnim slučajevim iza kojih, kazao je, nažalost, stoji politika.

Lesar je na sjednici predsjednika Uprave Roberta Jukića, uz ostalo, upitao kako se u HP-u štiti zviždače, je li točan podatak da HP posluje s dobiti od 54 milijuna kuna i je li točno da HP ima ugovore s Fimi medijom u vrijednosti 10 milijuna kuna, premješta li se radnike na druga radna mjesta, kako se provodi akcijski plan suzbijanja korupcije i kako je proveden natječaj za kupnju automobila u HP-u.

Sramota za demokraciju

Upitao ga je i čime se hrane koale i kojoj životinjskoj vrsti pripada čudnovati kljunaš ustvrdivši da na ta pitanja moraju odgovarati zaposlenici HP-a u testiranjima za utvrđivanje sposobnosti. Na to je burno reagirao član Uprave Ranko Marinković kazavši 'sramota', kao i Salapić ustvrdivši da je to 'sramota za demokraciju'.

>> Ulagače u Hrvatskoj odbija korupcija i birokracija

Reagirao je Jovanović kazavši mu da je on sramota za demokraciju na što mu je Salapić uzvratio - jeste li vi ministar unutarnjih poslova?' Jukić je istaknuo da je od 2008. u HP-u u tijeku proces restrukturiranja. Kazao je kako HP od 'negativnog neto rezultata od 255 milijuna kuna u 2008.', u 2009. ima 'operativnu dobit od 157 milijuna kuna'.

Oruđe konkurencije

'To je jasan odgovor je li u 2008. napravljen dobar poslovni potez', naglasio je i izrazio žaljenje što se, nažalost, stvara dojam da u HP-u ima problema. Postoje ljudi koji sustavno rade na tome da nas se onemogući u restrukturiranju i tome da da budemo spremni za liberalizaciju tržišta poštanskih usluga koja nastupa 2013. godine, ocijenio je.

Odgovorio mu je Lesar kazavši kako nije oruđe HP-ove konkurencije. 'Uspješni ste, ali to ne znači da ne možemo postavljati pitanja iz domene korupcije u javnim poduzećima', rekao je. Jukić je dodao da su osobe koje su Vijeću dostavljale informacije provele 20 do 30 godina u HP-u uhljebljeni od svojih prijatelja.

Izvidi u tijeku

Kazao je i kako Jadranko Mijalić autor 99 posto predstavki protiv HP-a, a riječ je, kaže, o čovjeku koji je osuđen za mobbing, a HP je za to, dodao je, morao platiti pola milijuna kuna. Naveo je i da je prvi javni natječaj za nabavku automobila poništen jer su se javila tri ponuđača koja nisu zadovoljavala uvjete, a u drugome se natječaju, dodao je, javio samo jedan ponuđač.

Demantirao je da je s Fimi medijom potpisan ugovor vrijedan 10 milijuna kuna, dodavši da o pojedinostima ne može govoriti jer su 'u tijeku izvidi'. Na Jovanovićevo pitanje tko nadzire provedbu akcijskog plana, Jukić je odgovorio Uprava HP-a. Predstavnica sindikata Jadranka Dumbović naglasila je da predstavlja sedam tisuća zaposlenih te da ju žalosti današnji način razgovora 'kao da smo na sudu'.

'Akcijski planovi su tek kockice'

Naglasila je, odgovarajući na pitanje Jovanovića, kako su se svi oni koji su pisali predstavke, osim radničkom vijeću i sindikatima, mogli obratiti i povjerenicima. 'A nije se, koliko znam, javio nitko', dodala je nezadovoljna što se toliki prostor daje takvim ljudima.

Jovanović je nakon sjednice novinarima kazao i kako smatra da Vladin akcijski plan treba doraditi i dodao kako vjeruje da će vladino povjerenstvo (vladin predstavnik i predstavnik DORH-a nazočili su sjednici) uskoro napraviti analizu provedbe akcijskih planova svih trgovačkih društava. 'Imam dojam da su ti akcijski planovi samo kockice u koje se nešto slaže tek toliko, reda radi, a da sama provedba ne funkcionira', rekao je Jovanović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene