Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Odgovor Karamarku

'Karamarko ima problema sa zaključivanjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Željko Jovanović danas je odgovorio na ideju predsjednika HDZ-a o zdravstvenom odgoju kao izbornom predmetu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer se založio da zdravstveni odgoj u školama bude izborni predmet. 'Ako je vjeronauk, zašto i zdravstveni odgoj ne bi bio izborni', rekao je Karamarko nazvavši vladajuće 'zanesenjacima socijalističke ideologije'.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

>> 'Ako je vjeronauk izborni predmet, zašto ne bi bio i zdravstveni odgoj?'

Na tu Karamarkovu ideju danas je odgovorio ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović. 'Gospodin Karamarko ima problema za zaključivanjem. Njegov prijedlog da zdravstveni odgoj bude izborni predmet ide u smjeru da dio djece neće izabrati vjeronauk. Možda će dio izabrati samo zdravstveni odgoj pa vjeronauka neće više biti. Dakle na ovaj način ja zapravo pomažem da vjeronauk ne bude upitan. Dovoditi zdravstveni odgoj u vezu sa vjeronaukom je samo dokaz da gospodin Karamarko zapravo ništa ne razumije i ja mu ne mogu pomoći', rekao je ministar Jovanović.

Podsjetimo, ideja jest da zdravstveni odgoj ne bude zaseban predmet nego integriran u više postojećih predmeta zbog čega neće moći biti 'izborni'.

Ministar Jovanović ponovno je istaknuo važnost uvođenja zdravstvenog odgoja u škole nazvavši ga jednom od boljih ideja njegova Ministarstva.

Ubrzo nakon Jovanovićeve izjave oglasili su se i iz Hrvatske demokratske zajednice priopćenjem.

'Hrvatska demokratska zajednica pozdravlja uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, no prije toga traži stručnu recenziju predloženih programa, provedbu javne rasprave te se zalaže za pravo izbora kako bi roditelji sukladno svojim vrijednosnim sustavom, imali pravo na izbor programa kojega će pohađati njihova djeca.

Članak 63. Ustava RH ističe kako "roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece". Roditelji su prvi odgojitelji djece što jamče i brojne međunarodne povelje. Nametanjem ovakvog programa zdravstvenog odgoja Vlada sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava, jer demonstrira netoleranciju i prema roditeljima i prema institucijama koje se brinu o odgoju i obrazovanju najmlađih.

Hrvatska demokratska zajednica izražava zabrinutost zbog neprimjerenog odnosa vlasti prema kardinalu Josipu Bozaniću i Katoličkoj Crkvi kao instituciji, a koji je uvredljiv za mnoge vjernike. Podržavamo pravo i obvezu Crkve da skrbi o crkvenom nauku, ali i o pravima roditelja vjernika da sami odaberu vrijednosti koje žele usaditi svojoj djeci.

Apeliramo na snošljivost i kulturu dijaloga s roditeljima, Katoličkom Crkvom, ali i ostalim vjerskim zajednicama, te drugim društveno relevantnim čimbenicima u Republici Hrvatskoj, a koje Vlada i ministar obrazovanja Željko Jovanović svojim izjavama derogiraju', stoji u priopćenju HDZ-a.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene